Kiemelkedően sok építőipari céget alapítottak tavaly

Kereken 6000 új céggel és folyamatosan növekedő termeléssel rendkívül erős évet zárt az építőtőipar.

Mint majdnem minden évben, tavaly is változatos és izgalmas évet zárt az építőipar. A cégalapítási és -törlési számok alapvetően pozitív ágazati hangulatot sugalltak egész évben, és kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve a termelési volumen is egyenletes növekedést mutatott. „Az ágazat legkirívóbb céginformációs mutatója szerint egy év alatt 55 százalékkal több céget alapítottak, mint amennyi megszűnt. Más ágazatok meg sem tudták közelíteni ezt az értéket” – értékelte 2019-et Pertics Richárd, az Opten Kft. elemzője.

A látványos cégalapítási szám jórészt a továbbra is magas keresletnek és a pozitív ágazati környezetnek köszönhető. A termelési volumen 2019 átlagában 24 százalék körüli növekedést produkált 2018-hoz képest, és ez hét százalékponttal magasabb a 2018-i, ugyancsak dinamikus növekedésénél is. Mind az épületek építése, mind az egyéb épületek építményfőcsoport eredményei szépen alakultak; egész évben az épületek építése növekedett inkább.

A múlt évek kedvező környezete olyan cégalapítási és -törlési görbét produkált, amely egyetlen másik hazai ágazatra sem volt jellemző. A továbbra is növekvő cégalapítási számok és a csökkenő cégtörlési értékek meredeken növekvő vállalkozási számhoz vezettek. Tavaly 5835 építőipari cégalapítás mellett 3755 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, ekként napjainkban már csaknem 54 ezer vállalkozás működik a szektorban.

„Az ágazat sokat fejlődött az utóbbi években, de továbbra sem csak pozitív értelemben emelkedik ki a többi hazai ágazat közül” – mondja az Opten szakértője. A megszűnés csökkenése ellenére a felszámolási arány magas, sőt, az arány még növekszik is. Tavaly 851 építőipari cég szűnt meg felszámolással. Általánosságban, össz-ágazati szinten a felszámolásokhoz mérten már kevesebb a problémás végelszámolás, bár az építőiparban erre a váltásra még várni kell.

Egyértelmű tehát, hogy továbbra is sok a behajthatatlan tartozás, és a magas kintlévőség állomány általánosságban veszélyezteti az ágazat egyes szereplőit. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy tavaly különösen sok céget vontak hosszabb-rövidebb időre végrehajtási eljárás alá. Több mint 7200 vállalkozás könyvelhetett el ilyen adóhatósági eljárást, és ez a múlt 6 év legmagasabb értéke.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2019-i értéke átlagosan 18 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyénként a vizsgált időszak alatt az Opten-CFI Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

Vélhetően a múlt évek lendülete egy darabig még ki fog tartani az ágazatban, a cégalapítások és a -törlések közötti olló viszont nem fog látványosan tovább nyílni az idén. Az év végére vélhetően 6000 cégalapítással és 4000 cégtörléssel lehet számolni.