Kürték segítenek Ukrajnának az adatmentésben

A háború sújtotta Ukrajnának ajánlotta fel segítségét az adatmentésről világszerte ismert Kürt Zrt. A cégcsoport krízishelyzetben már többször is karitatív módon nyújtotta IT-tudását a bajba került országoknak: a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után…legutóbb pedig a német árvizeket követően segített sérült adathordozóról információkat menteni.

Kürti János, a Kürt Zrt. alapítója felvette a kapcsolatot Ukrajna magyarországi nagykövetével, hogy fölajánlja a Kürt Zrt. segítséget. A Kürt az adatmentési képességéről lett világhírű a múlt évtizedekben. Gyakorlatilag nincs olyan megrongálódott adathordozó típus, amellyel szakemberei ne találkoztak volna munkájuk közben. Legyen szó megégett, betemetett, elázott vagy más módon megrongálódott információhordozóról, a Kürtnél felhalmozódott tudás révén esély van annak megmentésére. Kürti János, a Kürt adatmentési technológiájának megalkotója személyesen is kötődik az ukrán fővároshoz, hiszen a Kijevi Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát.

A cégnél 30 éves múltra tekint vissza az oktatás támogatása és a katasztrófahelyzeti segítségnyújtás. Ukrajnában súlyos károk érték az oktatási intézményeket, ami megnehezíti az oktatás újraindítását. Várhatóan online formában kezdődhetne meg a tanítás, amelyhez nélkülözhetetlen az iskolák fizikai infrastruktúrájának használata, de ezek igen nagy sérüléseket szenvedtek el az oroszok támadásaiban. Az iskolák megrongálódott eszközeinek adatmentésével kívánja a Kürt segíteni az ukrajnai oktatási intézményeket. 

A cég korábban is segített már rendkívüli helyzetekben. A 2011. szeptember 11-i terrortámadást követően a WTC ikertornyaiban bekövetkezett informatikai adatvesztésekkor is ingyen működött közre az adatmentésben. Akkor erről beszámolt a CNN, a The Wall Street Journal, a Financial Times. A segítséget később személyesen köszönte meg az USA akkori elnöke, George W. Bush a Kürt vezetőjének, Kürti Sándornak. 

A Kürt adatmentési tapasztalatai szerint katasztrófák esetében leggyakrabban a tűz és a víz okozza a legnagyobb pusztítást adathordozóinkban – egy szakszerű tűzoltáskor pedig akár mindkettő. A Kürt Zrt. laborjaiba számos adathordozó érkezett a németországi áradás után is. Még előtte karitatív módon segített a Kürt nemcsak a külföldi, hanem a hazai károk esetén is, mint például az egész országot érintő 2010-i árvíz idején.