Maszkban jobban szól az ének?

Miközben a bécsi óvodákban és iskolákban jelenleg szünetelnek az énekórák, aközben a profi kórusoknak muszáj gyakorolniuk. A Bécsi Énekakadémia egy új módszerrel teszteli a biztonságos éneklést: tagjai maszkban próbálnak. Az eredmények meglepően kedvezőnek bizonyultak. (A nyitó képen a Bécsi Énekakadémia; foto: Nini Tschavoll.)

A zenében és a sportban sok a közös: hivatásos zenészeknek, kórusoknak ugyanolyan fontos a rendszeres próba, mint a sportolóknak az edzés. A Bécsi Énekakadémia, a jeles Wiener Konzerthaus kórusa profi egyesület: nyolcvan tagjával hetente háromszor tart énekpróbát. Jelenleg nem lép fel, élő közvetítésekre és jövőbeni fellépésekre gyakorol. Ahhoz azonban, hogy valaki részt vehessen a próbán, a járvány miatt szigorú szabályoknak kell eleget tennie.

Csak akkor mehet be bárki is a próbákra, ha tökéletesen egészséges. Közvetlenül előtte kötelező a kézfertőtlenítés és az antigén-gyorsteszt, amit a helyszínen meg lehet csináltatni. A kontaktkutatás megkönnyítése végett listát vezetnek, és minden próbáról fényképek készülnek. A légcserélő berendezésnek köszönhetően óránként többször is kicserélődik a próbaterem levegője. Az éneklés alatt kötelező az egymástól kétméteres távolságot megtartani, így a kedélyes csevelyeket egy időre nélkülözni kell. Mindezen óvintézkedések mellett minden kórustag FFP2-es maszkot visel.

Mivel az énekléshez rengeteg levegő kell, felvetődhet a kérdés, nem akadályozza-e maszk a kóristákat a gyakorlásban. A kórustagok szerint, bár a maszkban való éneklés nem a legkellemesebb dolog, még mindig jobb, mint egyáltalán nem énekelni. Mindenki privilégiumként éli meg, hogy a pandémia idején is próbálhatnak és átérzik a felelősség súlyát.

Az énekakadémia sokféle maszkkal kísérletezett, közben pedig a kilélegzett aeroszolszintet is mérték kamerák segítségével. Végül a legbiztonságosabb FFP2-es maszk mellett döntöttek. Idővel mindenki hozzászokott a viseléséhez és az éneklés is jobban ment, mint hitték. Ráadásul kiderült, hogy a maszk nemcsak a vírus ellen véd, de az összhangzatot is javítja. Ennek oka lehet, hogy a védőeszköz kiszűri az esetleges csúcsfrekvenciákat.

A kórus természetesen nem fog ezentúl mindig maszkban próbálni, de ha a hangok nem szólnak elég egységesen, előfordulhat, hogy ehhez a jól bevált módszerhez nyúlnak. A tesztelés, a maszkviselés és a szellőztetés hatásos receptnek bizonyult: a Bécsi Énekakadémia tagjai között már egy éve nem bukkant fel koronavírusos eset.