Nagypolgári lakások – hatalmas haszonnal

A nagyméretű lakások is lehetnek vonzók – bár nem feltétlenül lakhatás szempontjából. Kockázatvállaló befektetők például garzonokat alakítanak ki a belvárosi nagy lakásokból, a konzervatív bérbeadók megelégszenek egy-egy megbízhatóan fizető irodával is.

Budapest belvárosának arculatát az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején épült bérházak határozzák meg. Ezek az épületek régebbi korok nagyságát idézik – többnyire a neoreneszánsz, a neobarokk, a klasszicizmus formavilágát használva sajátos keveréket alkotnak. Hatalmas belső tereik, kovácsoltvas korlátjaik, stukkóik és karakteres burkolataik a századforduló hangulatát hozzák vissza. A fővárosban egyre több bérpalota nyeri vissza kívül-belül eredeti szépségét.

Ezzel párhuzamosan felértékelődtek a belső kerületek nagypolgári lakásai is – noha a lakók igényei alapvetően megváltoztak a századfordulóhoz képest. Éppen ezért kevésbé jellemző, hogy az egyben maradt, 120 négyzetméteresnél is nagyobb lakásokat a gyerekes családok keressék – legyen szó akár vásárlásról, akár tartós bérletről. „A nagy lakások négyzetméterárai némileg elmaradnak az ugyanott található kisebb lakásokétól. Ez alól kivétel a főváros V. kerülete, ahol a cím, a presztízs és az elegancia a legfontosabb. Ott a 772 ezer forintos négyzetméterár számít átlagosnak egy 120 négyzetméteresnél is nagyobb lakás esetén” – mondja Valkó Dávid szakértő. Az adóhatóság ingatlanforgalmi adatbázisa szerint az idén szeptemberig egyébként 320-460 ezer forint között mozogtak a nagy lakások négyzetméterenkénti árai a belső kerületekben.

A pesti Belgrád rakpart ingatlanjai átlagosan 779 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, a Szent István körúton ez 444 ezer, a Népszínház utcában pedig 300 ezer forint alatt maradt.

Befektetési célú vásárlás előtt célszerű tisztázni, hogy a társasház milyen hasznosításhoz járul hozzá. Az adottságok és lehetőségek megkötik a lakástulajdonos kezét.

A legkézenfekvőbb hasznosításnak ügyvédi iroda kínálkozik: az a bérlő, aki ilyen típusú ingatlant keres, jellemzően a rangot adó, rendezett, elegáns házakat kedveli, benne esetleg panorámás lakással. Megfelelő adottságok esetén tehát a nagy lakásokat érdemes iroda céljára is meghirdetni. Kevésbé hagyományos, de igen elterjedt hasznosítási forma a jóga- vagy táncstúdió, nyelviskola, orvosi, fogorvosi magánrendelő, sőt, vívóterem is. A múlt évek slágere a kockázatot vállaló hozamvadászok kedvelt ügylete: ők kifejezetten keresték a nagy, felújítandó lakásokat, hogy azt számottevő alaprajzi átalakításokkal, műszaki változtatások révén több önálló garzonra osszák. Ezeket az apartmanokat aztán többnyire rövid távra bérbe adják. Egy nagy lakás feldarabolásával, felújításával, ízléses berendezésével jóval gyorsabb a megtérülés, mint a hagyományos hasznosítási forma esetén. Ehhez azonban nem árt, ha a befektetőnek – a tőkéje mellett – rendelkezésére áll némi műszaki ismeret, kreativitás, szervezőkészség, idő, és kötélből vannak az idegei.