Negyedszer is Hanti Vilmost választották a nemzetközi antifasiszta szövetség elnökéül

(Márton Levente írása) Az antifasiszta múltjáról ismert olaszországi Reggio Emiliában tartotta tisztújító kongresszusát az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (Fédération Internationale des Resistants), amelyen az elnöki tisztséget 2010 óta betöltő Hanti Vilmost újra elnökké választották. A kongresszuson elsősorban a kontinensen ismét terjedő ordas eszmék elleni fellépésről tanácskoztak. (A nyitó képen Lucca Vecchi az olasz trikolórt adományozza Hanti Vilmosnak.)

Ismét terjed a sötétség. És ez a mondat nem egy divatos fantasy-regényből származik, hanem a valóság igencsak pontos leírása. Olyan eszmék ütötték fel fejüket, amelyekről azt hittük, a világháborúk vérzivatara után már magunk mögött hagytuk.

De nem. Visszatértek, akár a kanyaró, s egyre több embert fertőznek meg.

Kamaszkoromban az antifasizmus poros fogalomnak tűnt. A szélmalmot akarták volna szörnynek látni, é legyőzni. Azóta kiderült, hogy itt nem szélmalmokról, hanem valóságos szörnyekről, valóságos veszélyekről van szó. Salvini, Geert Wilders, a már süllyesztőbe hullott Stache, a politikailag még nagyon is aktív Orbán Viktor (akinek az 1930-as évek már akkor is elmaradottnak számító magyar politikai berendezkedése a példaképe) korában az ordas eszmék ismét felütötték a fejüket, és történelem-oktatatás elsenyvesztésével egyre több emberre képesek hatni a maguk múlthamisító, leegyszerűsítő és bűnbakkereső üzeneteivel.
A FIR (Fédération Internationale des Resistants) Európa és a világ legnagyobb antifasiszta és antináci szervezeteit tömöríti, és 2011 óta a magyar Hanti Vilmos az elnöke, aki egyben a magyarországi tagszervezet, a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) elnöke is.

Az erős antifasiszta hagyományairól is ismert Reggio Emiliában tartotta tisztújító kongresszusát a FIR, amely negyedszerre is – egyhangúlag és kihívó nélkül – Hanti Vilmost választotta meg a FIR elnökének. Az eseményen részt vett Reggio Emilia polgármestere, Lucca Vecchi is, aki a városban megszületett olasz trikolór egy példányát ajándékozta a FIR-nek.
„Sokszínűek vagyunk, és az antifasizmus már rég nem kommunista hagyomány. Tagjaink a politikai paletta minden színét képviselik, hiszen nem az ideológia, hanem a humanizmus köt minket össze.

Aki antifasiszta és náciellenes, az humanista, bármilyen politikai nézetet valljon is. Az erősödő náci és fasiszta eszmékkel szemben minden demokratikus politikai erőnek fel kell lépniük, hiszen a fasiszták és a nácik mindenkit megsemmisítendő ellenfélnek tekintenek, akik nincsenek velük” – mondta megválasztása után Hanti Vilmos.

A régi-új elnök hozzátette: „Ha mindegyikünk csak egy-egy kis lépést tesz a náci eszmék ellen, meg tudjuk akadályozni, hogy Európa újra vérbe boruljon. A humanizmus kössön össze minket, és mindenkinek csak annyit tudok üzenni: nem vagytok egyedül!”

Ullrich Schneider, aki 16 éve a FIR főtitkára, így nyilatkozott Hanti Vilmos megválasztásáról: „Régi aktivista tevékenység állt mögötte, amelyet szüntelenül folytatott, mindegy, épp milyen beállítottságú kormány volt hazájában hatalmon. Személyisége hiteles és integráló, képes az embereket a humanizmus, és nem a politikai meggyőződésük szerint beszervezni az antifasiszta, náciellenes mozgalomba, amelyre Európában, világszerte egyre nagyobb szükség van. Hiteles személyisége, sok évtizedes antifasiszta múltja és nyitott, befogadó nézetei alkalmassá teszik őt arra, hogy egyaránt kivívja a különböző politikai nézeteket vallót tiszteletét.”

A kongresszus alkalmával nyitották meg Hanti Vilmos fotókiállítását a kongresszusnak helyet adó szállodában, mert politikai-mozgalmár tevékenysége mellett remek fotós is.