Negyvenedik születésnapján köszöntötték Lieselt, a gorillahölgyet

Különleges tortával köszöntötték a Fővárosi Állat- és Növénykert legidősebb gorilláját: Liesel ma ünnepelte negyvenedik születésnapját. Az 1989 óta Budapesten élő állat nemcsak tekintélyes kort ért meg, hanem anyaként is nagyon sikeres: három, ma már felnőtt korú utódot nevelt fel.

Lieselt délelőtt 11 órakor köszöntötték fel a gondozók, a nagyközönség és a sajtó hatalmas érdeklődése közepette. Az ünnepelt természetesen tortát is kapott, amelyet az állatgondozók készítettek a gorillák szája íze szerint. A születésnapi finomság piskótalapokból épült fel, a krémet gránátalmával, zabpehellyel és mézzel elkevert joghurtos túrókrémből készítették, a tetejét pedig különféle gyümölcsök, alma, őszibarack, eper, szőlő, banán, ananász és mangó díszítették. Gyertya helyett pár szál sóspálcikát szúrtak a tetejébe, amelyek végén egy-egy datolya díszelgett. Két szelet almából pedig a 40-es számot faragták ki az állatgondozók. A torta mellett egyéb finomságokat, valamint új játékokat is kapott Liesel, sőt, mindezekből a gorillacsapat többi tagja is részesült.

A húsvétra tekintettel a gondozók tojásokat is elrejtettek mind a gorillák, mind az orangutánok kifutójában, így a születésnapi köszöntés után igazi húsvéti tojáskeresésre is sor került az állatkerti emberszabásúaknál.

Liesel 1977. április 15-én született a Majna-frankfurti Állatkertben, és tizenkét éves korában, 1989 tavaszán lett a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. Negyven évével, ha matuzsálemi nem is, de már meglehetősen idős állatnak számít. A természetben ilyen korú egyedek már ritkaságszámba mennek, állatkertekben viszont a gorillák akár az ötvenéves kort is megérhetik. Liesel egyébként amellett, hogy az öt egyedet számláló budapesti gorillacsapat legidősebbje, éveinek számát tekintve az állatkert összes többi lakójával összehasonlítva is dobogós helyezést ért el. A kertben élő kilencezer állat közül csupán az 1973-ban Budapesten született Tücsök nevű víziló hölgy, valamint az 1950-es évek óta (!) az állatkertben látható csukaorrú aligátor, Samu idősebb nála.

Tekintélyes kora mellett Liesel anyaként is nagyon sikeresnek mondható. Budapestre érkezése óta három utódot hozott a világra, és sikeresen fel is nevelte őket. Dango 1992-ben, Gorka 1996-ban, Ebobo pedig 2000-ben született, így ma már valamennyien felnőtt állatoknak számítanak: napjainkban Sanghaj, Madrid, illetve Barcelona állatkertjeit lakják. A sikeresen felnevelt három utód azért is fontos, mert az állatkertek nemcsak a bemutatás, az ismeretterjesztés és az állatok jobb megismerése miatt tartanak gorillákat, hanem azért is, hogy összehangolt nemzetközi tenyészprogramok szerinti szaporításuk révén hozzájáruljanak a megmentésükhöz is. A Budapesten is látható síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla) ugyanis kritikusan veszélyeztetett fajnak számít.

Liesel születésnapjához kapcsolódóan szombaton egész nap különleges programokkal várják az érdeklődőket az Emberszabásúak Házában. A gondozók a Budapesten lakó állatok szokásairól beszélnek, a Jane Goodall Intézet munkatársai pedig az emberszabásúakat őshazájukban fenyegető természetvédelmi problémákra hívják fel a figyelmet.

(Képek: Bagosi Zoltán és Tóth Letícia)