Nem csupán a hallgatagok kedvtelése a horgászat

Látványosan növekedett a horgászat népszerűsége hazánkban a múlt években; még a koronavírus-járvány sem vette el a vízparti nyugalmat, csöndet kedvelők kedvét a pecázástól. Napjainkban – beleszámítva a hallgatag kedvtelésnek hódoló államfőt is – 700 ezernél több honpolgárnak van horgászati engedélye. (A nyitó képen: a rátermettség határozza meg a zsákmányt; foto: MTI)

Egy véleménykutatás szerint a horgászok jó két ötöde hetente legalább egyszer eljár horgászni; valamivel kevesebben vannak azok, akik csak havonta egyszer veszik kézbe a pecabotot. Bár többségében továbbra is a férfiak időtöltése a horgászat, már jó néhány tízezer nő és lány is hódol ennek a kikapcsolódásnak.

A horgászközösség dinamikus bővülése fiatalodással is járt: egy véleménykutatás szerint 27 százalék 18–40, 43 százalék a 41–60 éves. A Magyar Országos Horgászszövetség (MOHOSZ) mintegy 80 ezer gyermek- és fiatalkorú horgászt tart nyilván.

A felmérésben részt vevők kétharmada a koronavírus-járvány alatt is ugyanolyan gyakorisággal hódolt szenvedélyének, mint annak előtte, mivel nappal engedélyezett szabadidős sportnak számított a horgászat. Minden nyolcadik horgász – más program híján – még gyakrabban is kijárt a vízpartra. A felmérés kérdéseire válaszolók harmada több-kevesebb rendszerességgel a napijegyes horgásztavakat keresi föl.

A horgászok többsége a pontyfogást részesíti előnyben; keszegfélékre 13, süllőre 7, csukára és a harcsára 4-4, amurra 3 százalék vár türelemmel.

Magyarországon jó két évtizeddel ezelőtt jelent meg a sporthorgászatnak az a formája, amelynek hívei nem viszik haza a halat, hanem visszaengedik a vízbe. Ma már csaknem minden ötödik horgász sosem tartja meg a halat, minden harmadik viszont az őt megillető zsákmányként kezeli, ráadásul szereti is az egészséges halhúst. Minden második horgász esetenként dönt a kifogott hal sorsáról.

A horgászatot kedvelők háromnegyede elsősorban a kikapcsolódást, a nyugalmat keresi ebben a sportágban; minden hatodik viszont elsősorban halforrásnak tekinti. A horgászok huszada versenyszerűen űzi ezt a tevékenységet, minden huszonötödik számára viszont elsősorban családi-társasági esemény.

Hazánkban a 700 ezer horgász mintegy 2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen hódolhat szenvedélyének. A horgászszövetséghez mintegy 1200 horgászegyesület tartozik.