Olasz ízek online: nem csak pizza meg pasta

Nem adják fel az olaszok: bár a járvány talán a legsúlyosabban ezt a gyönyörű országot érintette, és érinti ma is, az olasz konyha és népszerűsítése mindennél előbbre való.

Ráadásul az olasz konyha anélkül is népszerű, hogy reklámoznák, főleg Magyarországon, de a marketing-szakemberek szerint így is szükség van olyan rendezvényekre, mint a november 29-ig tartó – persze online – eseménysorozat.  

Ma kezdődött az olasz gasztronómiai világhét, amelyen az olasz konyhaművészet hagyományait ünnepeljük. A magyarországi Olasz Nagykövetség, külkereskedelmi és kulturális intézet, valamint az Olasz Konyhaművészeti Akadémia az idén online programokkal várja a mediterrán konyha rajongóit.

Évek óta hagyomány az olasz konyhaművészeti tradíciók ünnepélyes népszerűsítése – világszerte. Az idei (sajnos, csak online) programokon – jórészt főzőshowkat találunk a mediterrán konyháról, továbbá beszámolókat olasz éttermekről és delikátesz-üzletekről, emellett nyereményeket is kisorsolnak.

Virtuálisan persze aligha lehet kóstolni, mint ahogy erre minden évben sor került a pesti, Bródy Sándor utcai patinás épületben, az Olasz Kulturális Intézet székházában. De még így is sokat lehet tanulni a talján konyha rejtelmeiről. Aki nem tájékozott ínyenc, azt gondolja, hogy ez a gasztronómiai világ csupán pizzából, pastából meg fagylaltból áll; csakhogy ez nagy tévedés. Az olasz konyhaművészetet – akárcsak az egyes régiók egymástól eltérő fogásait – évekig lehetne tanulmányozni.

A programsorozat Budapesten élő, a legnevesebb olasz éttermekben tevékenykedő séfek előadásaival kezdődik; ők egy-egy jellegzetes mediterrán étel elkészítését mutatják be a közönségnek. Az érdeklődők olvashatnak az olasz konyha néhány hagyományos alapanyagáról, majd helyi olasz éttermek és csemegeboltok felsorolása következik, ahol eredeti élelmiszer-különlegességeket kóstolhatnak és vásárolhatnak házhoz szállítással.

Megismerkedhetünk az olasz karácsonyi hagyományokkal és az ünnep jellegzetes süteményével, a panettone-val. Ezt követi az olasz konyha atyjaként számontartott Pellegrino Artusi munkásságának szentelt fejezet, abból az alkalomból, hogy az idén emlékezünk születésének 200. évfordulójára. Végezetül megtekinthető a Bel Paese tájairól és gasztronómiájáról szólóvideó összeállítás.