Orbán az elnyomás korszerű eszközeit alkalmazza

(muosz.hu) A faji tisztaságot reklámozza, erősen bevándorlás-ellenes, és szoros kapcsolatokat ápol az orosz elnökkel. Így mutatja be Orbán Viktort az egyik legnagyobb amerikai tévétársaság, az NBC News, hozzátéve, hogy a politikust széles körben bírálják a világban, mivel módszeresen bontja le a demokráciát, de ettől még a tengerentúli jobboldal imádottja lett. Donald Trump és Steve Bannon is nagy rajongója.

Ám amíg a korábbi elnököt kipaterolták a Fehér Házból, addig a magyar vezető uralma megingathatatlannak látszik. De hát kézben a tartja a médiát, a törvényhozást és a bíróságokat is. A széttöredezett ellenzék pedig a margóra szorult. Az ország első ránézésre azonban nem tekintélyelvű, Orbán ezt ravaszabbul csinálja.

Kim Lane Scheppele a kedvező látszat okát éppen abban látja, hogy a miniszterelnök az elnyomás korszerű eszközeit alkalmazza. A Princetoni Egyetem tanára szerint a demokrácia az alkotmánymódosítások és nem erőszak útján esett el. Viszont Orbán azért nyer, mert egy diktátor gyakorol akkora ellenőrzést országa felett, mint ő. A Freedom House már csupán részben szabad államnak tekinti Magyarországot.

Paul Lendvai is ott keresi a titok nyitját, hogy a Fidesz a hatalom minden lényeges eszközét megszerezte. Hibrid rezsimről van szó, vagyis nem önkényuralom, de már nincs lehetőség a kormány megbuktatására, mert ezt a kormánypárti többsége nem teszi lehetővé. Elsősorban azzal, hogy megszállta a sajtót.

Orbán immár példakép az olyan, keményvonalas, autoriter vezetők számára, mint Erdogan, Bolsonaro és Putyin. Hosszan tartó, migrációellenes, nacionalista pálfordulása valószínűleg az idei erdélyi szabadegyetemen ért fel a csúcsra. Krekó Péter úgy látja, hogy a politikus cseppet sem ostoba, számolt a beszéd keltette hatalmas felzúdulással, de inkább ezt választotta, mintsem azt, hogy meg kelljen magyaráznia a gazdasági nehézségek okait. Illetve azt, hogy miért nem teljesíti választási ígéreteit.

Hiszen ilyen nehéz helyzetben még aligha volt. Lendvai szerint nagy kérdés, hogy mekkora lesz a felháborodás a gazdaságpolitika miatt. Még az is lehet, hogy Orbán leveti a glaszékesztyűt, ha az események kicsúsznak az ellenőrzése alól. A szakértő mindazonáltal nem gondolja, hogy politikai változás várható, bár mint mondja, a magyar történelem tele van meglepetésekkel.

Neue Kronen Zeitung Jóformán a kutya sem volt kíváncsi Orbán Viktor bujtogató dallasi felszólalására, finoman szólva hallgató nemigen akadt. A politikus nagy felhajtás közepette arra szólított fel, hogy harcolni kell a liberálisok ellen, akik az ő szemében azonosak a kommunistákkal. Hogy mit mond, az iránt nagy volt az érdeklődés Európában, a helyszínen azonban mérsékeltnek bizonyult az érdeklődés a harcias retorika iránt.

A hatalmas terem félig sem telt meg, ami azután gúnyolódást keltett a közösségi médiában. Jó páran felidézték, hogy ez pont olyan volt, mint annak idején Trump beiktatása, amire sokkal kevesebben mentek el, mint korábban az ilyen eseményekre.

Ide kapcsolódik a tengerentúlon élő jogász, Lázár György Facebook-bejegyzése, ami szerint hatalmas humbug volt a vendégszereplés. Orbánt ugyanis nem hívták meg, hanem fizetett, hogy 30 percben kifejthesse véleményét a világról. Hogy mennyit, az nem tudható, de elképzelhető, hogy az árat milliárdban mérték. Itt ugyanis egy szélsőjobbos üzleti showról van szó.

A legfontosabb politikai tényezők azonban csak ma bukkannak fel, Orbánnál a díszterem kétharmada üresen tátongott. Az első sorokat is csak úgy tudják megtölteni, hogy a fideszes kormány által felbérelt lobbisták a helyi magyarok közül klakkolókat toboroztak.  

De mintha a szónok nem tudta volna, hogy hol van, mivel pl. azzal büszkélkedett, hogy ellenzi a 15%-os globális adót a multik számára. A jelenlévők ledermedtek, mert a republikánusok kivannak attól, hogy az amerikai cégek adóparadicsomokba viszik ki a munkahelyeket. Orbán továbbá nekiment Biden elnöknek, amiért az felmondta a kettős adóztatásról szóló egyezményt, de a lépéssel az ellenzék is egyetért.

Frankfurter Allgemeine Zeitung Az amerikai jobboldali-konzervatívok találkozóján a magyar miniszterelnök tálalta a publikum kedvenc témáit, és harcra hívott a progresszív erők ellen. Magyarországnak 10 millió lakója van, az USA-nak 330 millió, a politikus mégsem állta meg, hogy beszédében nem vonjon folyamatosan párhuzamot a két állam között.

E publikum előtt nemigen tudott provokálni, ellentétben a legtöbb európai országgal. Szavait örömmel vették, mivel a hallgatóság soraiban sokan voltak Trump hívei, az összeesküvés-elméletek hirdetői, illetve vallásos jobboldaliak. A harcias retorika jellemezte az egész felszólalást. Orbán semmilyen kérdést nem hagyott ki, amiről tudta, hogy fellelkesítheti vele a publikumot, így szólt a nemzetről, a migrációról, a vallásról és a családpolitikáról.

Éppen az utóbbival aratta a legnagyobb tapsot, de az egész szereplés felhívás volt a küzdelemre.

Frankfurter Rundschau A magyar kormányfő Dallasban nem tett lakatot a szájára, teli torokból arra hívott fel, hogy meg kell rohamozni a demokratikus intézményeket. Fellépése figyelemre méltó volt, nagy tapsot is kapott, mivel transzatlanti összefogást sürgetett Trump tábora és az Orbán-fajta európai politikusok között. Kifejtette, hogy napjainkban kulturkampf zajlik, és az üzenet meleg fogadtatásra talált.

A vendég láthatóan jól érezte magát Texasban, ekkora éljenzést ritkán (vagy egyáltalán nem!) kelt az EU-ban, ahol rendszeresen akadályozza a közös döntéseket és ellenfelei korruptnak, illetve olyannak minősítik, aki erősen hajlik az autokráciára.

Viszont a rossz fiú nagy sikert aratott a CPAC konferenciáján. Áradt belőle az öntudat, agyondicsérte a saját politikáját. Ezúttal azonban óvakodott a rasszistának minősíthető megnyilvánulásoktól. Amit viszont mondott, az alighanem nagyon is megfelelt Trump ízlésének. Továbbá ráhangolta a nézőket a volt elnök mai beszédére.

Project Syndicate Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor két héttel ezelőtti állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy a szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból, már nem gondolják, hogy el kellene titkolni gondolataikat. Éveken át csak kódolva, utalásokkal uszítottak, de amit idáig csak közvetve mertek kimondani, azzal most telekürtölik a világot.

Az amerikai New School professzora, az egykori szovjet pártfőtitkár unokája kifejti, hogy hosszú uralkodása alatt a magyar miniszterelnök sok marhaságot, illetve baljós dolgot mondott, de Tusványossal új mélypontot ért el. Ám ahelyett, hogy kiközösítették volna a rasszista üzenet miatt, ő tarthatta az egyik fő beszédet Dallasban. A nyári egyetem a feltűnő őszinteség nevezetes pillanatát jelentette a kormányfő számára, mert idáig igyekezett becsomagolni antiszemitizmusát, illetve rasszizmusát.

Az eltelt évtized nagy részében a globális szélsőjobb olyan vezetői, mint ő, csak burkoltan fejtették ki zsigerien rasszista meggyőződésüket. Kivéve Trumpot. Ám most már láthatóan úgy vélik, hogy nem kell tovább rejtőzködniük, ha hatalomra akarnak kerülni. Az USA-ban az előző elnöknek köszönhetően grasszál ez az irányzat. A kulturkampf annyi fejet megmérgezett már, hogy egyes politikusok egyenesen azt hiszik: ha nyíltan rasszisták, szexisták és LMBT-ellenesek, akkor ez egyenes út számukra a győzelemhez. Így most már ledobják az álarcot és feltárják valódi arcukat.

Human Rights Watch A nemzetközi jogvédő szervezet Közép-Európa szakértője szerint a tekintélyuralmi Orbán Viktor nem ajándék az amerikai konzervatívok számára. Lydia Gall, aki 2007 óta él Budapesten és így közelről figyelheti a magyar fejleményeket, mindenki számára riasztónak tartja, hogy a politikus felszólalhatott a CPAC dallasi fórumán, már ha valaki odafigyel az alapvető emberi jogokra. Úgy véli, hogy nagyon is egyértelmű, hová vezethetnek a Texasból érkező hangok és tettek.

Orbánt aligha ismerik tömegek a déli államban, mégis bizonyos amerikai politikai körök kedvence lett. Hiszen közintézményeket foglalt el, megtámadta a bíróságok függetlenségét, és szinte teljesen felszámolta a szabad sajtót. Bűncselekménynek nyilvánított elemi demokratikus tevékenységeket a civilek részéről, nekiment a nemi kisebbségek jogainak, melegszervezeteket tiltott be. Könyörtelen és jogsértő fellépésre bátorított a migránsokkal szemben.

Állítólagos családbarát politikája aláássa a férfi és nő közti egyenlőséget, az asszonyoknak csak arra van joguk, hogy szüljenek. Megfirkálta a választás szabályait, így a Fidesznek még 50% sem kell, hogy kétharmados többséget szerezzen a parlamentben. Ily módon Orbán még inkább kizsigereli a demokráciát, miközben nacionalista retorikával betonozza be uralmát.

De az amerikai republikánusoknak sokat árthat, hogy egy ilyesvalakit karolnak fel, hiszen a politikus jó egy éve szalámizza le a demokratikus értékeket és házal rasszista jelszavakkal. Ezért nem kellett volna neki lehetőséget adni a megszólalásra Dallasban, hanem inkább világossá kellene tenni, hogy amit ő csinál, tehát hogy meghamisítja a választásokat, szétveri az elégedetlenséget és a rasszizmusban gyökerező nacionalizmust tűzi zászlójára, az ártalmas és cseppet sem üdvözlendő az Egyesült Államokban.

The Guardian Timothy Garton Ash azt ajánlja, hogy Európa hosszú harcra készüljön fel Ukrajnában, mert a Kreml arra alapoz, hogy a Nyugat elszántsága még azelőtt ellankad, mielőtt az orosz diktatúra hadereje kifogy a munícióból. Az Oxfordi Egyetem professzora szerint Kijev támogatásához messzire látó vezetőkre van szükség a földrészen, de ők manapság hiánycikknek számítanak.

Ám mivel az ukrán sereg nagy ellentámadást készít elő Herszon visszafoglalására, ez mutatja, milyen eredményeket hozhat a nyugati fegyver, illetve az ukrán bátorság. Úgyhogy az oroszok kénytelenek voltak erőket átcsoportosítani, ám így még jobban lelassult az előre nyomulásuk a Donyecki-medencében. Ennélfogva a megtámadott országnak jó esélye van a harci sikerre az ősszel, persze a végső győzelem még nagyon messze van.

Vlagyimir Putyin Oroszország két hagyományos szövetségesére: az időre és a télre épít. Beveti az energiafegyvert, ami nem sok jót ígér a kontinens számára a hideg időszakban. Ogyessza blokádja pedig a gabonaárakat hajtotta fel a világban. Ennélfogva mérhetetlen emberi szenvedéseket okozott és lehet, hogy a vége újabb menekülthullám lesz. Azt gondolja, hogy a nyugati kormányok gyengék és dekadensek, ezért közelébe nem érnek azoknak a kemény nagyhatalmaknak, amelyek még ragaszkodnak az isten, család és nemzet szentháromságához.

És vannak nyugaton, akik ezzel egyetértenek, belülről meggyengítve az egységet, lásd Orbán botrányos tusványosi kijelentéseit. Ideértve, hogy Magyarországnak új megállapodást kell kötnie az oroszokkal. De még ennél is fontosabbak az amerikai időközi választások, mert ha azokon a demokraták szerepelnek jobban és Trump bejelenti 2024-i indulását, nos, az nagy fennakadásokat okozhat Ukrajna kétpárti támogatásában.

Kijevnek annyi fegyverre van szüksége, hogy az még az amerikai hadiiparnak is sok. Nem beszélve a gazdaság összeomlásának megakadályozását célzó milliárdokról és akkor hol van még az újjáépítés? Viszont nem látni nyugaton olyan jelentős vezetőt, aki elmagyarázná a választóknak, hogy hosszú távon ki kell tartani Ukrajna mellett. Draghi talán ilyen volt, de ő megy.

Reuters Magyar- és Lengyelországot leszámítva minden EU-állam megszavazta, hogy önkéntes alapon 15%-kal csökkentsék a gázfogyasztást. Az intézkedés azonban kötelezővé válik, ha Oroszország a télen netán teljesen elzárja a gázcsapot és emiatt komolyra fordul a helyzet, bár a szabályozás tele van kiskapuval bizonyos kormányok, illetve iparágak számára.

A lengyelek színe váltása érdekes, mert a múlt héten még támogatták a javaslatot. Most azonban azt közölték, hogy a tervezet jogi alapjai hiányosak, és hogy itt egyhangú döntést kell hozni. A többiek azonban nem így látták. Elég volt a minősített többség is.

A magyar kormány, ami még több gázt kíván venni Moszkvától, megkérdőjelezte, hogy az uniónak van-e joga olyan határozatot elfogadni, amely befolyásolja egy ország energia biztonságát, illetve energiamixét.