Orbán elkapta Szijjártótól a repülőgépkórt – Airbusszal a szomszédba

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Mariborban munkaebéden tárgyalt Robert Golobbal, Szlovénia miniszterelnökével – tájékoztatta a távirati irodát Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő szerint a magyar határtól alig 80 kilométerre fekvő Mariborba egy 150 személyes Airbus 319 (a nyitó képen) szállította a miniszterelnököt és a külügyminisztert. Szerinte az utazás mintegy 4 millió forintba került.

A maribori megbeszélésen, amin részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, az európai energiabiztonságot ért kihívásokról volt szó. Orbán Viktor például arról beszélt, hogy Magyarország fel szeretné számolni az orosz energiafüggőséget.

Hadházy Ákos úgy vélte, az út polgári autóval három és fél óra, rendőri felvezetéssel ennél is kevesebb lett volna.

Havasi Bertalan a Népszava kérdésére, hogy miért volt szükség a repülőgépes utazásra, annyit válaszolt, „meg tudja erősíteni”, hogy a miniszterelnök és a külgyminiszter valóban repülőgépre ült az utazás kedvéért.

A magyar miniszterelnök november végén egy hasonlóan közeli útjára is repülőt használt. Akkor a honvédség egyik gépe szállította Budapestről a 260 kilométerre lévő Kassára, a V4-csúcstalálkozóra. Havasi Bertalan akkor a 24.hu-nak ezt azzal magyarázta, hogy a V4-ek többi vezetője is repülővel utazott.

Az ilyen elképesztő kormányzati takarékosságról árulkodó „fapados” (?) utazások természetesen növelik a miniszterelnök és munkatársai tekintélyét, hiszen a pórnép fölnéz rájuk, már csak azért is, mert az Airbusok kénytelenek a levegőbe emelkedni, hogy szállhassanak. Remélhetőleg fölgyorsítják a magyar űrprogramot, hogy a szálldogáláshoz szokott személyek űrrepülőgéppel még gyorsabban – és persze a mostaninál ezerszer drágábban – célba érhessenek a különféle úticélok (köztük focimeccsek) elérése végett.

Célszerű lenne, ha még nincs, Felcsútra repülőteret is építeni, legalább akkorát, hogy a 150 személyes Airbus 319 vagy hasonló, nagyjainkat röpítő masina kényelmesen és biztonságosan le- és fölszállhasson. Elvégre jár nekik – már csak takarékosságból is.