Palotából Parlamentbe – kiállítás Habsburg Ottóról

Az utolsó magyar trónörökös életét bemutató tárlat nyílt a budai Várkert Bazárban. Habsburg Ottó kora gyermekkorától az uralkodásra készült, és még a dinasztia legnagyobb kritikusai szerint is alkalmas lett volna a trónra.

Születésének 110. évfordulója alkalmából a Habsburg Ottó Alapítvány nagyszabású rendezvénysorozattal készül: a trónörökös életét és munkásságát bemutató fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a budai Várkert Bazárban.

Az utolsó osztrák császár és magyar király – IV, Károly (1887–1922) – legidősebb fiából, Ottóból (1912–2011) valószínűleg a Habsburgok legjobb uralkodója lehetett volna – Martyn Rady szerint.

A londoni egyetem emeritus professzora ezt arra alapozza, hogy Ottó az európai béke és a katolikus egyház elkötelezett híve volt, valamint számtalan ügyet felkarolt az Európai Parlament tagjaként. Sokat tett azért, hogy a keresztény civilizációra épülő, egyesülő Európa parlamentáris keretek között teljesedhessen ki. Minderről bővebben Rady magyar nyelven is megjelent monográfiájában – „A Habsburgok – A világ urai” – olvashatunk.

Az 1912-ben született trónörököst gyermekkorától az uralkodásra nevelték. Az első világháborút követően azonban a családnak menekülnie kellett, és a királyság sikertelen restaurációs kísérleteit követően a nagyhatalmak döntése száműzte az uralkodói családot. Ottó 1951-ben feleségül vette a Szász–Meiningeni Regina hercegnőt, és a bajorországi Pöckingben telepedett le. Ausztriába 1966-ban, Magyarországra csak 1987-ben térhetett vissza.

A trónörökös eleinte restaurációra törekedett, majd a dinasztikus érdekeket feladva, az Európai Parlament tagja lett, és húsz éven keresztül képviselte a számára fontos politikai eszményeket. A rendszerváltás után legfőbb célkitűzése a posztkommunista országok – köztük Magyarország – támogatása, gazdasági felzárkóztatása lett.

A képen: fiú és apa, azaz Habsburg György és Habsburg Ottó.

A Habsburg Ottó életét bemutató szabadtéri fotókiállítás december elsejéig ingyenesen megtekinthető a Várkert Bazárban. A trónörökös hagyatékát és szellemi örökségét gondozó Alapítvány a rendezvénysorozat alkalmából hamarosan fotókönyv megjelentetését is tervezi, amiből a mostani kiállításon bemutatott képek ízelítőt nyújtanak.