Példátlanul megroppant az Orbán-kormány hatalma

Második napja ömlenek a Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról szóló hírek a nemzetközi médiában. Ez alkalommal mindenekelőtt a jobboldali és konzervatív sajtótermékeket szemléztük.

A Trump-párti és Orbán-barát amerikai Fox Newsaz elsők között számolt be a köztársasági elnök lemondásáról, viszont megjegyezte például: Orbán nem elégedett meg azzal, hogy mondjuk, az X közösségi hálón jelenti be a hírt, hanem hazahívatta Dohából, hogy élő adásban közölje a néppel a döntést. Mint általában az effajta sajtóorgánumok, ezzel is emelik Orbán értékét s tekintélyét azzal, hogy idézik tőle a hangzatos mondatot: nincs kegyelem a pedofiloknak. A Fox News megkereste a magyar kormányt is, hogy kommentálja a történteket, de még neki sem vették fel a telefont.

Az orosz Ria Novosztyioldalán a bejelentést követő fél órában már olvashattuk is a hírt. Orbánt erkölcsös embernek beállítva utalt a tudósító arra, hogy az ő szavai és alkotmánymódosítási javaslata vezettek Novák és Varga lemondásához. Dicsérte a volt köztársasági elnököt, mint aki a diplomácia szokásos eszközével dolgozott az ukránok és az oroszok konfliktusának rendezésén. Sőt, állítólag Novák a világ egyik vezető gazdaságának minősítette az oroszt, és fontosnak tartotta az orosz kultúra értékeinek megőrzését.   

Gyakorlatilag ugyanebben a felütésben írt az esetről a China Daily és a Xinhua.

Afrikai médiában mindeddig nem találkozott magyar hírrel a nemzetközi sajtószemle készítője, ám most oda is „sikerült betörnünk”: az Africa News azt írja, hogy nem döntéshozó, hanem csak ceremoniális szerepe volt Novák Katalinnak, aki épp a családok és gyerekek védelméért volt felelős miniszter anno. A cikk még arra is kitér, hogy milyen konfliktusai vannak Magyarországnak az Európai Unióval.

A The New York Times meg a Sky News is Orbán felől közelíti meg az esemény okát, mert Novák erő és hatalom híján aligha szabhatta meg a történések irányát. Az autokrata vezető, azaz Orbán keze viszont mindenhova elér.

A legtöbb hírportál egyébként az APamerikai hírügynökségnek dolgozó Justin Spike írását vette át, aki magyar nyelvtudásának is köszönhetően kiválóan ismeri a magyar köz- és politikai életet. Tudósításából megtudható, hogy kereste ugyan az elnöki (államfői) hivatalt, de a választ ezt volt „no comment”, tehát hallgatás. Mindenesetre hangsúlyos szerepet kap írásában: a történtek alaposan megtépázzák Orbán és kormánya tekintélyét, amire eddig nemigen volt példa.

A France 24a budavári elnöki palota előtti tüntetést emeli ki, ami feltehetően ugyancsak hozzájárult Orbán döntésének meghozatalához, és idézte Donáth Anna Facebook-bejegyzését, aki szerint Orbánnak kellene a felelősséget felvállalni. Az írás kitért arra is, hogy visszaállt a kormányt korábban is uraló férfitúlsúly.

A Timefigyelme még Kocsis Máté szavaira is kiterjedt, aki a Fidesz-frakciót képviselve háláját fejezte ki Novák felelős döntéséért.

A német Deutsche Welle így fogalmaz: Orbán sietett az alkotmánymódosítással, hogy minimalizálja a károkat. A cikk meglepetéssel is szolgál egy fotó erejéig: a Vatikán fotóját közölte, ahol Ferenc pápa tavaly áprilisi magyarországi vizitje idején Orbán vendége volt a Karmelita kolostorban, s épp a balkonon sétálnak, a pápa kerekesszékben, balján Novák, jobbján Orbán.

A brit The Telegraph szerint Orbán ilye mérvű meghátrálására még nem volt példa. Közli viszont (ami ennek ellentmond): a Fidesz népszerűsége töretlen, legalábbis továbbra is vezet a közvélemény-kutatásokban, noha a szavazók harmada bizonytalan – teszi hozzá.

Forbesarra tért ki, hogy Nováknak alá kellett volna írnia Orbán alkotmánykiegészítését, mert még pénteken is ez állt a forgatókönyvben.

Al Jazeera is abszolút korrekt, tényszerű beszámolót adott közre, kiemelve: Novák volt a legfiatalabb az elnöki poszton és az első nő is ebben a minőségben.