Pepper, a humanoid robot is felszólalt

(Fucskó Hajnalka / turizmus.com) Mondhatni történelmi pillanatnak volt tanúja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tagsága: először fordult elő, hogy ember és robot közösen tartott előadást a szövetség közgyűlésén. Bemutatkozott az MSZÉSZ-asszintens is, és a hotelchatbot előnyeiről is hallhattak a résztvevők.

A francia találmány, majd japán továbbfejlesztés eredményeként létrejött Pepper, a humanoid robot – nőies alakkal és hanggal – külsőre megnyerő, hangja barátságos, mint jelenség leginkább a most divatos „cuki” szóval írható le.

A humanoid robot mesterséges intelligencia segítségével képes a beszédértésre és -szintézisre. Szenzorokkal és kamerákkal is rendelkezik. Programozható és tanítható, a Netlife Robotics Kft. szoftverfejlesztésének köszönhetően pedig már magyarul is képes kapcsolatot teremteni – tudtuk meg Bartha Leventétől, a cég ügyvezetőjétől az Ensana Thermal Hotel Margitszigetben tartott MSZÉSZ-közgyűlésen.

A humanoid robotot sokféle területen lehet hasznosítani, így veszélyes munkakörökben, irodában, bankban, ügyfél-szolgálaton, és szállodában vagy vendéglátóhelyen is kiválthatja az embert, pótolhatja a hiányzó munkaerőt. Pepper – mint saját maga magyarul elmondta – megbízható a recepción egyszerűbb feladatok elvégzésével, például a check-in során, de digitális munkatársként leginkább a kommunikációban, az információnyújtásban tud segítséget nyújtani. A robot egy voicebot segítségével működik, ami lényegében élőszóban irányítható chatbotot jelent.

Pepperbe betáplálhatók a helyszínhez kapcsolódó tudnivalók és a környék látnivalói is, amit lelkesen oszt meg az érdeklődő vendégekkel, több nyelven ért és válaszol, és garantáltan ezredszer is türelmesen felel ugyanarra a kérdésre. Mivel arcfelismerő funkcióval is rendelkezik, képes felismerni a törzsvendégeket. Üzemideje 20 óra, azaz egy teljes műszakot képes végigdolgozni – hallhattuk a prezentációban. Az a szálloda, amelyik a humanoid robotot munkatársaként szeretné alkalmazni, 10 millió forintos beruházással kalkuláljon.

(A beszámoló itt folytatódik; tessék kattintani!)