Soha nem tapasztalt ragadozómadár-mérgezés egy turai vadásztársaság működési területén

Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat, 96%-ban védett madár teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén. Az elkövetők kiléte után a rendőrség nyomoz.

Az MME (Magyar Madártani ésTermészetvédelmi Egyesület) méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi őrszolgálata és önkéntesek segítségével a múlt héten 101 mérgezett csalétket és mérgezés miatt elpusztult ötven állat tetemét találta meg Tura határában. A megtalált csalétkek számát tekintve ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos ragadozómérgezéses bűncselekménye hazánkban, amely akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak azonnal.

A helyszíneléskor talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utalnak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a csalétkeket, amelyeket nagy számban helyeztek el a területen. Ezek a mérgezett csalétkek – pláne ilyen mennyiségben – nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvadakra veszélyesek, hanem bármilyen állatra, sőt, az emberre is.

Orbán Zoltán, az MME szóvivője lapunkhoz eljuttatott levelében kér mindenkit, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon hozzájuk, inkább azonnal értesítse a hatóságokat.

A módszer arra utal, hogy az elkövetők nagy területről próbálták teljesen kiirtani a ragadozó fajokat. A mérgezéses esetek hatalmas természetvédelmi veszélyét jelzi: függetlenül attól, hogy mi lehetett a mérgezések eredeti célja, az áldozatok 96%-a védett vagy fokozottan védett madárfaj. Az elpusztított 44 védett barna rétihéja, két-két egerészölyv, erdei pityer és róka teteme mellett egy még életben lévő mérgezett, fokozottan védett (!) hamvas rétihéját sikerült a terepi helyszínelés alkalmával megtalálni. A gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült stabilizálni a madár állapotát, de továbbra is kezelés alatt áll és kérdéses, hogy teljesen felépül és elengedhető lesz-e.

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a DINPI és az önkéntesek az utóbbi napokban keményen dolgoztak azon, hogy a mérgezett csalétkeket és a tetemeket is minél gyorsabban begyűjtsék, gátat szabva a további értelmetlen pusztításnak és a közvetlen életveszélynek. A terület közelében fészkelő parlagisas-pár csodával határos módon eddig túlélte a mérgezést, de továbbra is nagy a kockázata, hogy a madarak rátalálnak fel nem fedezett mérgezett csalétekre vagy a mérgezés miatt elpusztult más állatra. A szakemberek folytatják a terület folyamatos és alapos ellenőrzését.

A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kéri a lakosság segítségét is, hogy ha bármit tud az esettel kapcsolatban, haladéktalanul értesítse a rendőrséget. További információk és képek itt; tessék kattintani!