Szabadság, elvtársak! (Hol a szabadság?)

Mi az? Átéltük, mégis keveset tudunk róla. Szabad a gazda? A rendszerváltás. A Noran Libro Kiadó által gondozott könyvet, amely Szénási Sándor interjúit tartalmazza, minden középiskolásnak is el kellene olvasni, hiszen a tankönyvek alig foglalkoznak ezzel a korral. Harminc év ennyire rövid idő lenne? Vagy feltétlenül kell néhány évtized az objektív rálátásra?

Ami a történelmet illeti – különösen Magyarországon – nem létezik objektív rálátás. Már harminc évvel ezelőtt sem létezett. Ha fellapozzuk ezt a kis kötetet, titkok özönét tudjuk meg, amikről annak idején természetesen (?) nem adtak hírt az újságok, mára meg aztán mindenki elfelejtette, hogyan is kezdődött a rendszerváltás.

Valahogy úgy, hogy „szétesett egy birodalom, vereséget szenvedett egy megváltásnak szánt, de végül diktatúrát hozó eszme, és a magyarok lehetőséget kaptak egy új jövőre” – olvasom a hátsó borítón.

Megdöbbentő a névsor, ki mindenki értett egyet akkor a változásokkal, hogy aztán már 1–2 év múlva mindent másként gondoljon. Csak annyiban voltak az ellenzékiek – meg egyes régi pártemberek – egy platformon, hogy a régit ne. De milyen legyen az új?

Németh Miklós, Spiró György, Rajk László, Bod Péter Ákos, Beer Miklós, Surányi György szólalnak meg mások között a könyvben. Bár számos interjú készült velük, sőt közülük jó néhányan meg is írták a visszaemlékezésüket, sok újdonságot tudhatunk meg a politika kulisszatitkairól. Még azoknak is sok újdonsággal szolgál a szerző, akik ott dolgoztak az események forgatagában vagy közvetlen közelében. Eötvös Pál, aki akkor a Népszabadság főszerkesztője volt, mintha most mondaná el először, hogyan választotta le a Népszabadságot a hatalompártról. Mindezeket még azok sem mindnyájan sejtették, akik ott dolgoztak a szerkesztőségben.

Mi minden változott harminc év alatt? Elég, ha csak annyit említünk meg, hogy Kéri László volt az egyik nevelője a Fideszt alapító fiataloknak: Áder János még nála írta a szakdolgozatát… Hát, 2020-i szemmel nézve, igencsak messze esett az alma a fájától, akarom mondani, tanítvány a tanárától.

Szénási Sándor, a klasszikusan kiváló rádiós újságíró, most a Klubrádió műsorvezetője hétről-hétre beszélgetett egy-egy ismert személyiséggel, íróval, politikussal, közgazdásszal, hogy rekonstruálja a 80-as, 90-es évek eseményeit, felidézve, miként zajlott le a demokratikus átalakulás.

Az átalakulás, persze, ma is tart, a kérdés csak az, milyen irányba. És hogy „az elvtársak”, a régiek meg az újak, mit kezdenek/művelnek most a szabadsággal – valamennyiünk szabadságával.