Tengernyi műanyag – Bálnák a szeméttengerben az Országházánál

A műanyagszemét-tengerből kiemelkedő, hatalmas bálnákat ábrázoló építménnyel figyelmeztet a Greenpeace: a műanyag hulladékok és mikro-műanyagok mára mindenütt megtalálhatóak, a tengerektől kezdve a folyókon és erdőkön át egészen az ivóvizünkig – legyen szó akár az ásvány- és csapvízről. Az installációban látható műanyag szemét is a természetből érkezett: az olasz partokon gyűjtötték össze önkéntesek. Négyötödük itthon is ismert nagyvállalatoktól származik, a többi között a Coca-Colától, az Unilevertől, a Nestlétől, a Ferrerótól, a San Benedettótól és a Haribótól. 

A figyelmeztető monstrumok világjáró útjukon két napon át láthatóak Budapest két közterén: július 9-én, kedden 8–12 óra között az Országháza előtt, másnap 9–20 óra között a budapesti Deák Ferenc téri templom előtt.  Július 9-i ajtótájékoztatóján a Greenpeace Magyarország megszólította az országot és törvényhozóit: ne halogassák a lépéseket a mostaninál élhetőbb világ megteremtése felé.

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek körülbelül a fele egyszer használatos. Ezeket sokszor csak 1–2 percig használjuk, de lebomlásukhoz több száz év sem elegendő. Percenként egy kamionnyi műanyag ömlik a tengereinkbe, az óceánok élővilágát Magyarországnál akár 27-szer is nagyobb szemétszigetek teszik tönkre.

A hulladék négyötöde a szárazföldek belsejéből jut a tengerekbe, például áradásokkal, vagy a folyók sodrásával, illetve a széllel. Magyarország legnagyobb folyója, a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. A hazai halastavak, valamint a Duna és a Tisza is szennyezett mikro-műanyagokkal. Ezek a parányi műanyag darabok bejutnak a táplálékláncba – a többi között az emberi szervezetbe is – a csapvízzel, palackozott ásványvizekkel. 

A műanyagmentes július mozgalom jó alkalom arra, hogy minél többen mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra (becsomagolt zöldségek, szívószál, egyszer használatos műanyag poharak, PET-palackos ásványvizek, üdítők, ételes dobozok, nejlonzacskók stb.), és ez által visszaszorítsuk forgalmazásukat.

Az is lehetséges, hogy az átlagemberek sokkal jobban értik mi a tét, mint a hazai törvényalkotók. Egy 2018. évvégi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek háromnegyede a betétdíjas, visszaváltható palackokat választaná az egyszer használatos palackok helyett. A Greenpeace egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követelő, ezen a címen elérhető petícióját pedig már csaknem 200 000-en aláírták.

„Az utóbbi években, hónapokban mintegy 60 ország lépett fel már határozottan a műanyag szatyrok és más, egyszer használatos termékek visszaszorításáért, köztük Románia és Ausztria is. A magyar lakosság ezt várja a hazai döntéshozóktól is. Mintegy kétszázezren – többen, mint Székesfehérvár, Veszprém és Szekszárd teljes együttes lakossága – követelik a kormánytól: tiltsa be a súlyosan környezetszennyező egyszer használatos nejlonszatyrokat” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.