Természet és művészet: természetművészet – egyedülálló koreai kezdeményezés

A  dél-koreai székhelyű YATOO természetművészeti csoport 2014-ben egyedülálló művészeti kezdeményezéssel lépett a nyilvánosság elé, amikor Global Nomadic Art Project (GNAP) néven útjára indított egy öt éven át tartó világkörüli szimpózium- és akciósorozatot. (A képen: a noszvaji kastély.)

A programsorozat részeként a világ minden részéről érkező, a természetművészet területén tevékenykedő művészek járnak be egy-egy térséget, helyi művészek szervezésében és cselekvő közreműködésével ismerkedve meg a természeti környezettel, az ott található kulturális értékekkel és a művészeti közeggel.

 Az út közben születő, a természetművészet eszközhasználatával készített alkotások a helyi értékek fontosságára, a természettel való harmónia megteremtésére hívják fel az emberek figyelmét. Az egyes szimpóziumok az elkészült művek dokumentációjából rendezett kiállítással zárulnak, majd a program eredményeit összegző kiadványban örökítik meg.

A nagy ívű program első állomásai Ázsiához kötődnek: 2014-ben és 2015-ben Dél-Koreában, ezután Mongóliában, majd Indiában szerveztek GNAP-ot (Global Nomadic Art Project). Tavaly Dél-Afrikában és Iránban zajlott GNAP-rendezvény, az idén pedig Európába érkezik a művészkaraván: júliusban Kelet-Európában, majd Németországban, Franciaországban, Litvániában és Törökországban vándorolnak a művészek. Jövőre az amerikai kontinensen zárul az eseménysorozat.
A különböző országokban más-más helyszíneken megvalósuló programok támogatását az adott országban megpályázott forrásokból fedezik az események befogadó szervezetei.

A GNAP kelet-európai programja a Rural Stages (Rurális helyszínek) alcímet kapta. Az egy hónapig zajló szimpózium három országban, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon zajlik, Erőss István képzőművész, az egri EKE Vizuális Művészeti Intézetének igazgatója szervezésében. A 10-10 napos programokat minden országban egy rurális (vidékies, falusias) környezetben található vagy ahhoz kapcsolódó művészeti csoport állította össze. A 30 napos utazás közben 10 napot Bulgáriában, Gabrovci/Габровци faluban töltenek a művészek a Duppini Art Group szervezésében, és onnan tesznek kirándulásokat. Majd Románia következik, ahol a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ látja vendégül a nemzetközi művészcsapatot. A magyarországi Noszvajon az utolsó 10 napot töltik a művészek a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület jóvoltából. Minden országban helyi képzőművészek csatlakoznak a csoporthoz.

Mire sarkallnak ezek a különleges helyszínek és kultúrák egy ázsiai, afrikai vagy nyugat-európai alkotót? Az egyhónapos út közben a helyszínen talált anyagokból készítenek az alkotók a helyszínre jellemző munkákat, amelyeket folyamatosan dokumentálnak a szervezők.
Az elkészült művek dokumentációját, valamint az izgalmas egyhónapos együttlétről készített filmet a budapesti Koreai Kulturális Központban ismerheti meg a közönség mostantól – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, ahol megjelentek a világ minden tájáról érkező művészek.

Annyi megjegyzés engedtessék meg az újságírónak, hogy a Rurális helyszínek cím helyett egy jóval érthetőbbet kellett volna választani, ha az a cél, hogy minél többen láthassák a fotókat és videókat. Ha ez nem cél, akkor viszont nagyon belterjes lesz maga a kezdeményezés is.

A GNAP Kelet-Európa projektben részt vevő utazó művek a Koreai Kulturális Központban – nyitvatartási időben (9,30-18 óra között) augusztus 25-ig tekinthetők meg.  A belépés ingyenes.