Tizenéves kutató a bécsi egyetemen

Ecsedi Boglárkát, az idei ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny egyik első helyezettjét, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákját meghívták a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjába.

A hajdúböszörményi diáklány a meghívást a 29. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyre kidolgozott, „Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben˝ című dolgozata alapján érdemelte ki.

Boglárka másfél hónapig dolgozott a nyáron a Bécsi Orvostudományi Egyetemen, a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával. Az ottani kutató azon fáradoznak, hogy olyan szoftver-technológiai megoldásokat alkossanak a modern orvoslásnak, amely a jövőben felválthatja a biopsziával járó adatgyűjtési és -elemzési eljárásokat orvosi képalkotás és gépi tanulás segítségével – tumorgyanú esetén. Boglárka a csapat képanalizáló algoritmusának C++-ban való fejlesztésében és validálásban vett részt, melynek célja az volt, hogy az megfeleljen a nemzetközi egységességet szorgalmazó kezdeményezés, az Imaging Biomarker Standardization Initiative (IBSI) előírásainak.

A témáról Ecsedi Boglárka a FameLabon, a világ vezető tudomány-kommunikációs verseny hazai döntőjén fog előadást tartani szeptember 16-án. A vetélkedő célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait – azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos tudományos témákról.