Újra karantén Ceutában: túl sok a fertőzött

(Amicantei tudósítás) Bezárta a strandokat és elkerített négy lakótelepi épületet Ceuta városa. Az elmúlt napokban megugrott az új fertőzöttek száma, ezért döntött így a város vezetése. Az érintett lakónegyedben 80-an vannak elszigetelve. Többen karanténba kerültek Córdobában és Badajozban is, ahol szintén egy-egy születésnapi buli volt a vírus terjedésének melegágya. Hétfőn országszerte kinyithatnak a medencék, de kizárólag sportolás céljából.

Lezárták a tengerpartot és háztömböket szalagoztak körbe a rendőrök Ceutában. A múlt napokban megugrott az új fertőzöttek száma az önálló városban. Az Erquicia negyedben található négy épületben összesen 80 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A város egészségügyi hatósága megkérte a betegeket, hogy ne mozduljanak ki a lakásukból, ellátják őket az alapvető élelmiszerekkel mindaddig, amíg a karantén idejét töltik. A szomszédokat tájékoztatták a történtekről, ők sem érintkezhetnek velük, sőt, nyomatékosan megkérték őket arra, hogy jelentsék, ha valamelyik elkülönített megszegné a kijárási tilalom szabályait.

Fotó: El Español

Nem sokkal a lakótelep elkerítése után a kormányszóvivő bejelentette, hogy Ceuta ismét lezárja a tengerpartját a betegek miatt, így szombat délután óta nem szabad fürödni a város hat strandján. Pár nappal ezelőtt Javier Guerrera, Ceuta vezetője közölte a városlakókkal, hogy ha nem viselkednek felelősen, akkor akár az is megtörténhet, hogy az önálló város a 2-es karantén-feloldási szakaszból visszalép a nulladik fázisba. Úgy fogalmazott: jelenleg rosszabb a helyzet Ceutában, mint amilyen március 15-én volt.

Spanyolországban több városban ugrott meg a fertőzöttek száma a múlt napokban, melynek elsősorban születésnapi összejövetelek voltak az okai. Ceuta mellett a katalóniai Lleida, a murciai Totana és Archena, valamint Cuenca regisztrált kiugróan magas számokat. Mindenütt karanténba zárták a pozitív eredménnyel tesztelteket.

Fotó: La Vanguardia

Legutóbb Córdobában hívták ki a rendőröket egy születésnapi buliba, ahol a megengedett 15-nél többen, 27-en gyűltek össze. Az egyiküknek, aki nem más, mint Joaquin herceg, a belga király unokaöccse, pozitív lett a tesztje.

Középen Joaquín herceg (fotó: El País)

Arisztokrataként szabadon repülhetett Belgiumból Madridba, majd vonattal ment tovább Córdobába a családjához, barátaihoz ünnepelni. A születésnapi összejövetel másnapján jelentkeztek rajta a Covid-19 fertőzés tünetei, ezért tesztelték. Miatta a parti összes résztvevője karanténba került, kivéve 5 embert, aki sevillai és a tesztelés idején már nem volt a városban.

A belga arisztokrata útja (fotó: La Sexta)

Hasonló esemény történt Badajozban is, ott 18 ember vett részt szintén egy szülinapi bulin, közülük egy volt fertőzött, ezért miatta mindenkit elszigeteltek. Egy lanzarotei hotelben 36 ember van jelenleg karanténban; mindnyájan Madridból utaztak a szigetre és egy fertőzött férfi közelében ültek.

Hétfőtől országszerte megnyitják a medencéket, köztük az 1-es fázisban lévő területeken is, de csak sportolás céljából lehet őket használni – ez a szombati közlönyben jelent meg. Egyénileg vagy legfeljebb két személy részvételével lehet sportolni, utóbbi esetben a résztvevők nem érintkezhetnek egymással. A többpályás medencékbe órarend szerint engedik majd be a sportolni vágyókat.

Fotó: La Rioja

Emellett az egészségügyi minisztérium engedélyezi az 1-es szakaszban lévő régiók lakóinak a természetben végzett sportcélú, kulturális, valamint szabadidős tevékenységeket, de csak legföljebb tízszemélyes csoportokban lehet  gyülekezni, és ebben az esetben is meg kell tartani a higiéniai és távolsági szabályokat. Ugyanakkor a kormány felruházza a területileg illetékes hatóságokat arra, hogy szigorító intézkedéseket vezessenek be abban az esetben, ha fennáll a veszélye annak, hogy valamelyik természeti területen túl sok ember gyűlne össze.

Az egészségügyi minisztérium statisztikája szerint a múlt 24 órában 271 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje Spanyolországban. A legtöbb beteget Madridban, majd Katalóniában és Asztúriában regisztrálták.