Bécs-napok Budapesten – virtuális vezénylés várja az érdeklődőket

A virtuális karmester a bécsi Zene Háza egyik legkedveltebb interaktív installációja, amelyet eddig hárommillióan próbáltak ki. Erre most a magyar közönségnek is lehetősége nyílik július 2–4. között, ugyanis a Bécs-napok Budapesten című rendezvénysorozat alkalmából a budapesti Városháza parkba költözik a karmester mozgó változata. A keddi megnyitón frissítővel, violinkulcs alakú pereccel és könyvespolccal várják a közönséget. (A nyitó képen: a virtuális karmester a Bécsi Zene Házában © Haus der Musik / Inge Prader)

A modern technikának köszönhetően most a budapestiek is egy pillanat alatt a bécsi Musikverein Aranytermében érezhetik magukat, ahol a Bécsi Filharmonikusokat vezényelhetik. A vállalkozó szellemű érdeklődők július 2-án délután hat órától a budapesti Városháza park egyik installációjában néhány percre a világ leghíresebb karmestereinek nyomdokaiba léphetnek. A kezdő művészeknek nincs más dolguk, mint megragadni a karmesteri pálcát és kiválasztani a zeneművet. Legyen szó a Kék Duna keringőről, a Kis éji zenéről vagy a Radetzky-indulóról, a zenészek árgus szemekkel figyelik újdonsült karmesterük minden mozdulatát, és az instrukcióknak megfelelően játszanak. Minél szélesebb mozdulatokkal vezényel valaki, annál hangosabban zenél a zenekar is. Ha pedig a vonósok vagy a fúvósok felé fordul, azok erősítenek rá. A zenészek persze a hibákra is reagálnak, sértődötten felállnak, bekiabálnak, helyre rakják a kezdő karmestert – persze ezt is virtuálisan. A tökéletes élményt precíziós hangrendszer, tűéles hátsó fali vetítő és digitális érintőképernyős kottaállvány teszi lehetővé.

A Bécs-napok Budapesten című rendezvénysorozatot az Eurocomm-PR, Bécs Város Külképviseleti Irodája rendezi a Budapest Fővárosi Önkormányzat támogatásával július 2. és 4. között. Az ünnepélyes megnyitó július 2-án délután hatkor kezdődik a Városháza parkban. Közben az érdeklődők violinkulcs alakú perecet és a bécsi Staud's Wien vállalkozás alkoholmentes szörpjeit kóstolhatják, a kellemes nyári hangulatról pedig Mr. Vasovski chill-out dallamai gondoskodnak majd. A tombolán kisorsolják azt az öt szerencsés jelentkezőt, aki elsőként állhat fel a karmesteri pódiumra. Annak sem kell elkeserednie, aki nem tudja azonnal kipróbálni a karmestert, hiszen az izgalmas installáció július 4-én délután négy óráig áll ingyenesen a közönség rendelkezésére.

Bécs város a közös rendezvényre egy közösségi könyvespolcot is felállít a parkban teli könyvekkel, melyeket Bécs városa és a Budapesti Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatala adományozott a budapestieknek. A könyveket nemcsak helyben lehet majd olvasni, hanem el is lehet vinni, cserébe egy másik könyvet kell csak betenni a polcra.