Dráma Spanyolországban: rengeteg a halott

(Tóth Brigitta, Alicante) Egyre szörnyűbb a helyzet Spanyolországban: csak tegnap 738-an haltak meg a koronavírus miatt. Jelenleg több mint 56 ezer beteget tartanak nyilván a kórházak, de állítólag ez a szám sokkal magasabb, mert az otthonukban elzárt fertőzöttek nincsenek nyilvántartásba véve. (Nyitó kép: védőruhába öltözött egészségügyi személyzet a madridi vásár területén, ahol az enyhe panaszokkal beszállított pácienseket látják el. Foto: Eduardo Parra/Europa Press/dpa)

Drámai helyzet kezd eluralkodni Spanyolországban. Csak tegnap 738-an vesztették életüket a koronavírus miatt és a mai szám várhatóan ennél is tragikusabb lesz. Este 6-ig már 655 elhunytat jeleztek a kórházak országszerte. A hivatalosan közzétett adatok szerint jelenleg 56 188 beteget ápolnak. Enrique Ruiz Escudero, Madrid tartomány egészségügyi biztosa szerint azonban ez a szám sokkal magasabb, ugyanis az enyhe tünetekkel, otthon ápolt betegek nincsenek nyilvántartásba véve. A fővárosban több mint 17 ezer fertőzöttet számolnak a kórházak, de a valós szám körülbelül 50 ezer lehet.

(Fotó: Diariofarma)

Madrid után a katalánoknál a legrosszabb a helyzet, ott 11 592 embernek van szüksége kórházi ágyra, utánuk következnek a baszkok 3946 pácienssel. Ismét karanténba került egy vezető kormánypolitikus is: Carmen Calvonak lett pozitív a tesztje.

(Fotó: La Vanguardia)

Az egészségügyi miniszter közben próbálja tisztázni magát a március 8-án Madridban megtartott feminista mozgalom miatt. Salvador Illa azt mondja: nem fújhatta le a megmozdulást, sem más tömegrendezvényt a szükségállapot kihirdetéséig, mert addig az autonóm közösségek vezetői döntöttek önálló hatáskörben a rendezvényekről.  Hozzátette azt is, hogy 8-án estefelé kapta az első telefonhívást a baszkoktól, illetve a madridi vezetőktől arról, hogy „látványosan megemelkedett” a koronavírussal fertőzöttek száma.

(Fotó: El País)

Úgy tűnik föl, hogy a spanyolok, látva a számok meredek emelkedését, elkezdték végre komolyan venni a helyzetet – így ítéljük személyes tapasztalatokból. A férjemnek ma reggel el kellett mennie a legközelebbi élelmiszer- illetve kisállatboltba a kutyáink miatt. Indulás előtt magához vette a fertőtlenítőt, a kesztyűket és a szájmaszkot. Hetente, másfél hetente megy el bevásárolni, tehát igyekszünk a lehető legkevesebbre csökkenteni a kint töltött órák számát. Én március 12-e óta nem voltam emberek között. A férjem elmondta, hogy most először érezte azt, hogy megállt az élet Alicantéban: nem közlekedtek kocsik sem előtte, sem mögötte, a boltban nem kellett sorban állnia a bejáratnál, mert gyakorlatilag senki sem volt odabent. A Mercadona (Spanyolország legnagyobb élelmiszer-üzletlánca) összes kasszás dolgozója elé felszereltek egy átlátszó műanyag lapot. A fizetés most már ezen keresztül történik. Egy kis ablakon lehet beadni a készpénzt és átvenni a visszajárót.

(Fotó: La Opinion de Málaga)

A rendőrség szigorúbban ellenőriz, mint eddig. Március 13-a óta egyszer-kétszer találkoztunk kutyasétáltatás közben járőrökkel. Ma reggel viszont már a csendőrség emberei állították meg a férjemet arról érdeklődve, honnan indult sétálni. Azt mondták, mostantól maximum 200 méterre mehet el a lakásunktól a kutyákkal. A kint tölthető idő viszont nálunk nincs maximalizálva (egyelőre).

(Fotó: 20 minutos)

Délután én vittem ki a négylábúinkat és én is találkoztam az egyenruhásokkal. Erre eddig nem volt példa. Egy olyan lakónegyedben élünk, melyet elsősorban a nyaralók töltenek meg élettel, főleg nyáron. Jelenleg nem sokan lakunk itt, rendbontás sincs, mégis szigorítottak az ellenőrzésen, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az elmúlt egy hétben 102 ezer eljárást kellett elindítaniuk a rendőröknek és majdnem ezer emberre tettek bilincset országszerte.