Elég volt egy Telenoros kérdés a DIGI kizárásához

Jegyzőkönyv is készült róla, hogy a Telenor egyik vezérigazgató-helyettese, Drozdy Győző a Karas Monika vezette Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál olyan feltétel hiányáról érdeklődött a pályázati dokumentációban, ami nem sokkal később belekerült és a DIGI Mobil számára az 5G tenderről való kizáráshoz vezetett. Ez a feltétel egy korábbi pályázatban még ott szerepelt.

Mint arról a Media1 a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztatása nyomán már beszámolt – az előre kiszivárgott sajtóhíreknek megfelelően – az új, ötödik generációs (5G) mobilhálózat bevezetését elősegítő frekvencia-pályázatból az NMHH kizárta a négy pályázó közül az egyiket, nevezetesen a nyomott fogyasztói árairól ismert, a mobilpiaconaz  idén májusban épp hogy csak megjelent DIGI Mobilt.

Mindez azt jelenti, hogy csak a három régebb óta piacon lévő cég, a Telekom, a Vodafone és a Telenor számára lesz adott a lehetőség, hogy 5G-s frekvenciához jusson és azon 5G kereskedelmi mobilszolgáltatást biztosítson ügyfeleinek, miközben éppen a DIGI-nek lett volna a legnagyobb szüksége a frekvenciára a bővüléséhez. Emiatt kérdésessé vált a DIGI Mobil jövője is.

(Az alaphír itt olvasható.)

Bár az NMHH a tájékoztatójában egyáltalán nem nevezte meg a DIGI-t, előre ismert volt bennfentes körökben, hogy a hatóság a DIGI Mobil kizárására készül. Már a sajtóban is cikk jelent meg róla előzetesen, milyen döntést fog hozni Karas Monika.

Az ügy további furcsasága, hogy az NMHH nemhogy nem indokolta meg egyelőre, miért zárta ki a DIGI Mobilt a pályázatból (csupán annyit mondott, hogy nem felelt meg az egyik pályázó a feltételeknek), de  még a cég nevét sem hozta nyilvánosságra.

A döntést előre megneszelő HWSW hírportál már arról is beszámolt, hogy Drozdy Győző, a Telenor egyik vezérigazgató-helyettesének kérdése nyomán zárhatták ki a DIGI-t az 5G-s aukcióról.

Az informatikai szakportál által megtalált NMHH-s jegyzőkönyv szerint a Telenor vezérhelyettese a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvános konzultációján a hatóságtól arról érdeklődött a nyáron, hogy a szervezet az 5G-s aukció jelentkezések elbírálásánál miért nem szankcionálja, ha egy jelentkező korábban versenyjogi szabályokat sértett.

(A szerfölött furcsa eljárásról itt olvashat részletesen; tessék kattintani!)