Eötvös 100 – Szlovákiában

Báró Eötvös Loránd (1848–1919) halálának századik évfordulója kapcsán Szlovákiában is megemlékeztek a nagy magyar fizikusról. Az Unesco által is támogatott eseménysorozatról az „Eötvös 100” emlékév szervezői tájékoztatták az Infovilág olvasóit. (A nyitó képen a selmecbányai Eötvös-emlékkő.)

Október derekán a szlovákiai Egbellben (Gbely) budapesti, pozsonyi, bukaresti, zágrábi, soproni, miskolci és zalaegerszegi geofizikusok, geológusok és más kőolajkutató szakemberek egy 103 évvel ezelőtti világelső esemény alkalmából találkoztak. Akkor ugyanis Böckh Hugó geológus, a pénzügyminisztérium főosztályvezetője (a m. kir. Földtani Intézet későbbi igazgatója) szorgalmazására Eötvös Loránd és munkatársai 1916-ban e Morva menti község mellett bizonyították, hogy az Eötvös-inga kiválóan alkalmas szénhidrogén-tároló földtani szerkezetek kimutatására.

Az Eötvös-féle geofizikai módszer az 1920-as években szerte a világon hatalmas karriert futott be. A Kárpát-medence gravitációs képének felvázolása még Eötvös álma volt, az október 17-i konferenciát pedig a Magyar Geofizikusok Egyesülete szervezte. Az egbelli kultúraházban tartott rendezvényen összegezték az új − elméleti és gyakorlati − eredményeket, valamint bemutatták az Eötvös-emlékév néhány újdonságát: az Eötvös Loránd-emlékgyűjtemény virtuális bejárását és Eötvös Loránd sztereo-fényképeinek digitális átalakítását. Az előadók mindannyian megkapták a Magyar Nemzeti Bank által az idén kibocsátott Eötvös Loránd-emlékérmét.

A szervezők Eötvös-ezüstérmét küldtek Románia 1996–2000 közötti államelnökének, a 80 éves Emil Constantinescu geológusnak, Eötvös nagy tisztelőjének is.

Két nappal később Selmecbánya (Banská Štiavnica) mellett a Geoclub Šobov, a Szlovákiai Bányászati Egyesületek és Céhek Szövetsége (Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska), az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány, a Magyar Geofizikusok Egyesülete, a Magyar Turista Egyesület, valamint az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület közös Eötvös Loránd-emléktáblát avatott. A Vöröstói (Tajch Červená studňa) útelágazásnál, az Eötvös Lorándról 1896-ban közfelkiáltással elnevezett turistaút elején megtartott ünnepséget jelenlétével tisztelte meg Nadežda Babiaková, Selmecbánya polgármestere és Fülöp Andrea, Magyarország szlovákiai konzulja. Eötvös Loránd a Kárpát-medencében élő földtudományi szakemberek és a turisták számára is összekovácsoló erő – hangsúlyozták a résztvevők.

E rendezvényeket október végén és november elején további, határon túli – vajdasági és erdélyi – „Eötvös 100”-események követik.