Ősi állatvilág: agárszerű krokodilok és nyúlméretű elefántok

Krokodilok, amelyek egy agár gyorsaságával közlekedtek, elefántok, amelyek akkorák voltak, mint egy nyúl, és bálnák, amelyek négy lábon jártak a szárazföldön – napjaink ikonikus állatai meglepő, nem ritkán sokkoló múlttal rendelkeznek.

Tudósok egy csoportja a legújabb DNS-technológiákat bevetve utazott vissza különböző állatok múltjába, majd modellezte is őket a legmodernebb 3D-megoldásokkal.

A tudósok ma már nem csupán fosszíliák alapján, hanem a legújabb kutatási módszerek segítségével, például DNS-elemzéssel is vissza tudják követni az állatok evolúcióját. A DNS-technológiával fel lehet mérni az állatokon végbement változás mértékét, illetve a folyamat lezajlásának időintervallumát – ehhez az élő fajokból kell kinyerni a DNS-mintát. A modern 3D-modellezés segítségével pedig akár „újra is tudják éleszteni” a kihalt fajokat.

Kétszázharmincmillió évvel ezelőtt, a triász korban élt első krokodilok (poposzauruszok) mindent megtettek azért, hogy olyannak lássanak, mint a dinoszauruszok: két lábon jártak, vadak és gyorsak voltak. De nem annyira gyorsak, mint a krokodilok legrégebbi ősei, a sphenosuchiák – azok a kisnövésű, hosszúkás testű, négy lábon járó lények, amelyek alkatra és fürgeségre leginkább a mai agarakhoz hasonlítottak.

Sok tízmillió évig úgy gondolták, hogy az elefántok valódi őseinek fosszíliái eltűntek a Föld színéről, azonban az 1990-es években egy francia tudóscsoport egy marokkói foszfátbányában egy kutya, majd egy nyúl méretű ősmaradványra bukkant. A vizsgálatok alatt pedig nagyon érdekes felfedezésre jutottak: a leletek fogazata elefántfogsorok apró másainak tűnt, a további tanulmányozás pedig bebizonyította, hogy az elefánt legrégebbi őse mindössze nyúlméretű volt.

Az evolúció furcsa játékot űzött az állatvilággal: a dinoszauruszokból madarak lettek, a bálnák pedig… Nos, róluk egészen a közeli múltig nem sokat tudtunk, aztán nemrégiben kiderült, hogy négy lábon járó szárazföldi állatok voltak – őket is mutatja a Viasat Nature kétrészes dokumentumműsora, az Amikor a bálnák jártak február 14-én és 21-én 13 órától.