Szép város ám Győr, csak sebek borítják (5.)

Amit az Infovilág Szerkesztősége megígér, azt meg is tartja. Megígértük a május 3-i „Szép város ám Győr, csak sebek borítják” című, fényképekkel gazdagon illusztrált cikkünkben, hogy addig folytatjuk a győri (mindenekelőtt a történelmi belvárosi) hiányosságok (ha kell, többszöri!) bemutatását, amíg csak a város mélyen tisztelt, felelős vezetői meg nem unják, és rá nem jönnek: a polgármester ujjainak, papagájainak, kakasának már-már kényszeres mutogatása korántsem varázsszer, attól aligha fognak begyógyulni az évek-évtizedek során keletkezett sebek. – De hát ezt éppen egy tudós orvos-professzornak, dr. Dézsi Csaba András polgármester úrnak, a Győr városát soha el nem évülő módon fölvirágoztató Zechmeister Károly (1852–1910) kései utódának magyarázzuk?

Úgy szeretnék egyszer már valami maradandóan szépet és jót írni Győr műemléki környezetéről. Olyan szögletéről ennek az alapjában pompás városnak, ahol maradéktalanul érvényesül a polgári gondosság és ápoltság, a rendezettség…

…egy olyan térről, utcáról, területről, amiről elmondható, leírható: ez igen, ez példás. Ez már (majdnem) olyan, mintha – mondjuk – például Ausztria, Hollandia, Dánia, Észtország hasonló adottságú településén járnánk. Olyan helyen, ahol a polgári gondosság és az önkormányzati figyelem párban jár.

Hol van ilyen Győrött? Van ilyen Győrött? Maradéktalanul, sajnos, nincs.

E jegyzet nyitó képét tekintve mondhatjuk: ajánljuk jó példának a Káptalandombot. Kifogástalan: derűs, ápolt, rendezett. Csakhogy az a kép – kivágás! A teljes felvétel már ilyen:

És minél nagyobb képkivágást mutatunk, annál kínosabb, kezdünk elszomorodni:

Mi nem múlik néhány méteren!?

De hát ilyen volt ez három évvel ezelőtt is:

Bizonyára büszke a káptalandombi Püspökvár valamennyi tisztségviselője és beosztottja arra, hogy csodálatos környezetben folytathatja választott hivatását, szolgálatát. Minden bizonnyal nem jut el környezete minden szögletébe naponta, hetente…évente, tehát nem láthatja az elszomorító állapotokat. Ezért most azt ajánlom a magasságos káptalani uraknak, hogy tegyenek egy sétát a Püspökvár déli kapuján kilépve, tovább, kissé fölfelé, és nézzenek körül, mi övezi az egyedülálló, évezredes vagy még öregebb emlékeket, és mit kellene végre rendbe tenni azért, hogy ne csupán a püspöki palota pompás termei sugallják az átlagember számára az elképzelhetetlen jólétet és fényűzéstt, de a falakon kívül, a bástyákon innen is lehessen jóleső érzéssel és biztonsággal közlekedni. Szervezés dolga, rendrakás, semmi egyéb. Például az atyáknak is jót tenne egy kis mozgás pocaknövesztés helyett, magukkal vihetnék tanítványaikat és híveiket rendcsinálás céljából. Imádkozni, zsolozsmát mormolni egy kis könnyű fizikai munka közben is lehet ám.

Nem messze ettől a gyalázatosan elhanyagolt helytől: forgalmas autóbusz-megálló, (el)riasztó hanyagság, kosz, át nem gondoltság (Bécsi-kapu tér, Zechmeister utca).

2021. október 30-i felvétel.
A kép dátuma: 2022. június 12...
...meg ezé is.

Az Infovilág nem egyszer megírta már, de az önkormányzat és cégei rá sem rántanak. Továbbra is murván tapostatják a buszok le- és fölszállóit (azokat, akiknek még nem jutott és ha így haladunk, nem is fog jutni) személygépkocsi. Ezért aztán balesetveszéllyel dacolva kénytelenek megtenni a néhány lépést a járda és a busz között, közben, ha csak a lábuk elé néznek, nekiütköznek egy fácskának, amit sikerült a buszajtó közepébe ültetni. Lásd részletesen: https://infovilag.hu/nem-jarnak-otletert-a-szomszedba.

De hát tudják ezt a tettesek is, és feltehetően kuncognak/röhögnek a markukba akkor is, ha majd a nagymamájuk vagy egy terhes kismama, gyerekét karjában cipelő anya esik hasra az elképesztő gonoszsággal ültetett fától, a bizonytalan talajra lépéstől…

Ezek után csak megemlítjük, hogy ugyanez a megálló olyan, mintha évek óta ott végezné (alsó és felső) dolgát számtalan kapatos, sőt, részeg ember. Mert a megálló, bizony, takarít(hat)atlan, akárki meglássa.  

Az ám, amit ma bemutattunk – és majdan bemutatandók szeretnénk lenni – aligha újdonság az Infovilág-olvasók és Győr kimagaslóan jó fizetésért alkalmazott politikai és szakmai vezetői számára. Mégis megtesszük, vállalván akár az ismétlés „vádját” is. Mindaddig, míg az illetékesek rá nem döbbennek: mulasztottak, ezért cselekedniük kell. Mára tehát ennyi; folyt. köv.

Szép város ám Győr, csak sebek borítják (2022. 05.03.)

Szép város ám Győr, csak sebek borítják (2.) (2022.05.09.)

Szép város ám Győr, csak sebek borítják (3.) (2022.05.16.)

Szép város ám Győr, csak sebek borítják (4.) )2022.05.26.)