Török szénbányák vagy magyar cégesautók? – Melyek a leginkább környezetkárosító támogatások?

Világszerte, így Európában is döbbenetes támogatásokat kap adófizetői pénzekből a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) kitermelése és felhasználása. Nemzetközi civil szervezetek közös felhívást tettek közzé: Európa lakosai most arról szavazhatnak, mely támogatást tartják a legkárosabbnak.

Csaknem 500 milliárd dollárra (a magyar éves GDP négyszeresére) becsülte a Nemzetközi Energia-ügynökség azokat a támogatásokat, amelyeket a világ kormányai nyújtottak 2014-ben a fosszilis energiahordozók kitermelésére, feldolgozására és fogyasztására.

Ezek a támogatások óriási mértékben ösztönzik a környezetszennyezést, és a legnagyobb akadályai az energiahatékonyságba és a megújuló energiákba történő befektetéseknek.

Az említett kilenc szervezet (Európai Éghajlatvédelmi Hálózat, Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat, Ellensúly Koalíció, Föld Barátai Európai Tagozata, Környezet és Egészség Szövetség, Nemzetközi Olajváltás Szervezet, Tengerentúli Fejlesztési Intézet, WWF Európai Irodája) három kategóriában összesen tizenöt támogatást választott ki a szavazásra. Köztük találhatók például a német és lengyel szénerőműveknek, valamint a törökországi szénbányáknak adott támogatások, a romániai erdőkisajátítások szénbányák megnyitása céljából, továbbá a norvégiai olajkitermelés ösztönzése.

A Levegő Munkacsoport javaslatára a magyarországi cégautó-adózási kedvezményeket is felvették a szavazási listára.

„Az európai kormányok folyamatosan hangoztatják az éghajlat-, a környezetvédelem fontosságát, miközben döbbenetes összegekkel támogatják a környezetkárosító tevékenységeket. Haladéktalanul véget kell vetni ennek a gyakorlatnak, hiszen ezt mindannyiunk pénztárcája és egészsége bánja” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Szavazás itt május 8-ig, és egyúttal bővebb tájékoztatás is itt kapható a témáról, igaz, csak angolul.