Ünnepeink terroristái – még szerencse: korhatáros

Karácsonyi szokásaink egyike, hogy fenyőfát állítunk a lakásba, bejglistálat az asztalra, és Mikulást a szórakoztató iparba. Ilyentájt rázzák a táncparketten nagy szakállukat, a mikrofonba csengő szánkóról énekelnek, és a moziba is megérkeznek a Télapók.

Szezonja ez a puttonyoknak, jókívánságoknak, olykor a pedofiloknak, mert a vörös palást védelmében bármelyik kislány vagy kisfiú a Mikulás térdére ülhet, az megsimogathatja, ne csak a gyerekeknek legyen jó napja.

Az idei karácsonyi menetrendben is befutott a szélesvásznú, színes, akció-thriller, Vérapó címmel, mert ez a forgalmazók szerint jobb, mint az eredeti: erőszakos éjszaka, ízlés dolga ez, akárcsak bejgliben a diós vagy a mákos. Néhány évvel ezelőtt jöttek rá a filmesek, hogy a nyálas Walt Disney mesehősök kifelé lépegetnek a divatból, és helyükre tetovált, piercinges fazonok érkeznek, egyre kevesebbet simogatnak, annál többet ütnek, ha kell nyakat csavarnak, lőnek, robbantanak, és már nem ismerik meg a rokonuknak mondott Hófehérkét, Bambit vagy Donald kacsát.

Két évvel ezelőtt Mell Gibson A dagadék mikulásaként harcolta lefelé szakmai hírnevét, a Vérapóban a kevésbé ismert, David Harbour a terrorista pusztító. Karácsony, szilveszter közeledtével mintha a forgatókönyvek írói is esnének szét, a családi birtok elfoglalása emlékeztet a Die Hard-filmek első két eposzára: toronyépület, repülőtér, és persze ünneplő, siető, türelmetlen sokaság, rossz emberek csoportban, hős magányosan, a fantáziát valaki becsomagolta, nehéz kibontani, pedig az ajándék: rénszarvasfogat, géppisztoly, whisky, lehet válogatni.

Igazából meghatározhatatlan, hogy kinek készült a Vérapó, a gyerekeknek erőszakos, felnőtteknek kissé egyszerű, szex sincs benne, a legerotikusabb jelenet egy szülői puszi, a kritikus még arra is gondolhat, hogy gond lesz a forgalmazással, de nem, a Mikulástól bármit lehet kérni, hát akkor már írom is: sok, sok nézőt, na, hol az a bejgli…

Vérapó: színes, szinkronizált amerikai akció-thriller. Forgatókönyv: Pat Casey, Josh Miller; fényképezte: Matthew Weston; producer: Kelly McCormick, David Leitch, Guy Danella; rendezte: Tommy Wirkola. Szereplők: Mikulás: David Harbour (Debreczeni Csaba); Scrooge: John Leguizamo (Rajkai Zoltán); Alva: Edi Patterson (Pálfi Kata); Morgan Steel: Cam Gigandet (Szabó Máté); Jason: Alex Hassell (Mészáros Béla); Linda: Alexis Louder (Bánfallvi Eszter); Gertrude Lightstone: Beverly D’Angelo (Nyakó Júlia).