A klíma-vészhelyzet kihirdetése után jöjjenek a tettek

Fontos első lépés a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten; a Greenpeace szerint mihamarabb ambiciózus intézkedéseknek kell követniük. Kidolgozásukban a főváros továbbra is számíthat a Greenpeace-re, de emellett szükség van a lakosság, a kerületi vezetők, a kormány együttműködésére is.

Továbbá: Budapest mellett az ország minden településén is különösen fontos feladatként kell kezelni a klímavédelmet. Ahhoz, hogy lakóhelyünk élhető maradjon, itt az ideje mindenhol megtennünk az első érdemi lépéseket.

A Greenpeace itthon és szerte a világban évek óta hangsúlyozza: az ember okozta klímaváltozás katasztrofális következményeivel fogunk szembesülni, ha nem cselekszünk azonnal. Az éghajlati válság hatásai már most érezhetőek Budapesten is: az egyre gyakoribb villámárvizek és hőhullámok, az aszályos időszakok, majd napokon át tartó esőzések a fővárosiak napjait is megkeserítik.

Budapest ma a klíma-vészhelyzet kihirdetésével arról adott tanúbizonyságot, hogy az új városvezetésben van politikai szándék arra, hogy megvédje a lakosságot a klímaválság hatásaitól. A környezetvédő szervezet üdvözli ezt a szimbolikus lépést, ám felhívja a figyelmet arra, hogy a valódi elköteleződést a tettek mutatják majd.

A Fővárosi Közgyűlés által ma elfogadott, a klíma-vészhelyzetről szóló határozat pontjai ebbe az irányba mutatnak:

 • a klímavédelem szempontjainak elsősége a döntések meghozatalánál;
 • az adatok nyilvánossága és a lakosság részvétele a döntésekben;
 • a Fővárosi Önkormányzat, az intézményei és gazdasági társaságai karbon-semlegessége, és energiaellátásuknak megújulókra alapozása;
 • a rendkívüli időjárási helyzetek és a légszennyezettség idejére irányadó intézkedési tervek felülvizsgálata;
 • klíma-adaptációs és mitigációs intézkedési terv készítése.

Ezzel együtt számos területet nem érint a határozat. Ahhoz, hogy a jövő év végéig elkészítendő klíma-adaptációs és mitigációs terv valóban védje a lakosságot a klímaválságban, az abban megfogalmazott intézkedéseknek, a teljesség igénye nélkül, az alábbi területekre is ki kell terjednie:

 • a főváros egészének karbon-semlegessége;
 • a fővárosi zöldterületek védelme és fejlesztése;
 • a termőföld, az élőhelyek és a vízbázisok védelme;
 • az épületállományból, a közlekedésből és az ipari tevékenységekből származó kibocsátások mihamarabbi csökkentése;
 • a vállalati, közösségi és egyéni megújulós energiatermelés növelésének ösztönzése;
 • hulladékcsökkentés, átállás a körkörös gazdaságra;
 • a főváros élelmiszer-biztonságának garantálása a városi mezőgazdálkodás és a város–agglomeráció együttműködésén alapuló rövid láncú élelmiszer-értékesítés támogatása.

A gyors cselekvéshez jó alap a már létező fővárosi klímastratégia [1] is, az abban foglaltaknál azonban komplexebb látásmódra, jóval ambiciózusabb vállalásokra, és a megvalósíthatóságot garantáló keretekre van szükség: elsősorban konzekvens politikai akaratra, pénzre és szakemberekre – ahogy arra felhívja a figyelmet a Greenpeace értékelése. [2]

„Üdvözöljük a Fővárosi Önkormányzat döntését, mely jó első lépés a valódi cselekvés felé. Emellett sürgetjük a mihamarabbi intézkedéseket: a fővárosnak sürgősen hozzá kell látnia a kibocsátások csökkentéséhez, a megváltozó körülményekhez való felkészüléshez, az alkalmazkodáshoz. Ehhez együttműködő felekre van szükség: a klímaválságban ugyanis egy hajóban evez a lakosság, a városi és kerületi vezetők, az állami intézmények és a kormány is. Ez tehát közös felelősség” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace azt várja a települések döntéshozóitól mindenhol az országban, hogy valódi vezetőkként ismerjék fel felelősségüket és helyi szinten tegyenek meg mindent lakosságuk védelmében, a klímaválság csökkentéséért és az hozzá alkalmazkodásért. A Greenpeace Magyarország Egyesület – miként eddig is, ezután is – partner lesz ebben.

 [1] https://budapest.hu/Documents/klimastrategia/Bp_Klimastrategiája_vegleges_KGY elfogadott.pdf

[2] https://hu.greenpeace.org/wp-content/uploads/2019/11/GPHU_Bp_Klimastrategia_Ertekeles_201911.pdf