Mire költik a fiatalok a megmaradt szja-t?

Élelmiszerre és rezsire megy a 25 évesnél fiatalabbak szja-mentességből adódó többletjövedelme. Egy friss kutatás szerint a 25 éven aluli munkavállalók harmada tervezi, hogy munkahelyet vált az szja-mentesség hatására, bár a náluk idősebbek negyedében is felvetődött mostanában a munkahelyváltás gondolata.

Egyébként: a legtöbb fiatal élelmiszerre és rezsire költi a január 1-je óta keletkezett többletjövedelmét, és tízből kilenc válaszadó érzi is az szja-mentesség pozitív eredményeit. A munkáltatók csaknem kétharmadának még kérdéses a változások hosszú távú hatása, de egyelőre kivárnak.

Head And Shoulders Of Thoughtful Young Man

A DreamJo.bs újgenerációs állásportál annak járt utána, hogy mik a tapasztalatok a 25 éven aluliak számára bevezetett szja-mentesség kapcsán a gyakorlatban.

A 25 évesnél fiatalabbak az idén január 1-jétől új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe, aminek értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetniük meghatározott mértékig az összevont adóalapba tartozó, a törvényben meghatározott jövedelmeik után. Mindez azt jelenti, hogy február elején már több tízezer forinttal magasabb fizetés érkezhetett azoknak a fiataloknak a számlájára, akik ily módon adómentességet élveznek. Bár még korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni az elmúlt hónapok alapján, a DreamJo.bs újgenerációs állásportál megkérdezte az érintetteket: mik az eddigi tapasztalataik. 

A munkáltatók nagy része egyelőre a kivárás mellett döntött. A megkérdezettek csaknem kétharmada mondta azt, hogy még kérdéses számukra, hogy milyen változásokat hoz majd a 25 éven aluliak szja-mentessége. Harmaduk viszont már most kedvezően értékeli az intézkedéseket, azok száma pedig csekély, akik negatív változásnak éreznék a bevezetett szabályozást.

Érdekes: tízből nyolc vállalat úgy nyilatkozott, hogy az új szabályozás bevezetése nincs hatással a 25 évesnél fiatalabbak foglalkoztatására, vagyis nem terveznek több ilyen korú munkavállalót alkalmazni.

A 25 évesnél fiatalabb válaszadók nagy többsége (tízből hét) úgy látja, hogy munkáltatója eddig nem változtatott a bérezésen a bevezetett szabályozás hatására és valamennyi kolléga bruttó bére változatlan maradt. Elhanyagolható azoknak a 25 éven aluliaknak a száma, akiknek a bruttó bérét csökkentették és azoké is elenyésző, akik már most kompenzálják a 25 éves korukat betöltőket.

A kutatásból kiderült, hogy a bérfeszültségek csökkentése kapcsán a megkérdezett munkáltatók 70%-a nem tervez lépni. Holott: a 25 éven aluli válaszadóknak egyharmada érezte már, hogy bérfeszültség keletkezett a 25 éven aluliak és 25 éven felüliek között; a 25 éven felüliek kétharmada észlelte eddig az új szabályozásból adódó bérfeszültségeket.

Ein cool blickender Jugendlicher Mann vor Graffiti

A felmérés alapján a mentességet nem élvezőknek csaknem negyedében már felvetődött, hogy munkahelyet vált az új szabályozások hatására. Van, aki azért, mert nem érzi korrektnek a munkáltatója eljárását, más pedig úgy érzi, hogy másutt jobban megbecsülnék. A 25 évesnél fiatalabbak körében is felvetődött a munkahelykeresés gondolata. A válaszadók harmada érzi úgy, hogy szívesen pályázna meg egy új állást, mivel több lehetőséget érez a szabályozásoknak köszönhetően a piacon.

Érdekes kérdés, hogy mire költik a 25 évesnél fiatalabbak az szja-mentességből adódó többletjövedelmüket. A legtöbben (40%) élelmiszerre és rezsire, tanulásra, szórakozásra 20–20 százalék. Vannak, akik befektetést, illetve megtakarítást terveznek (10%) és az utazást meg az albérlet fizetését is említették a válaszadók.

Bár a hosszú távú következtetéseknek még nincs helye, az biztos, hogy a mentesség nagyban hozzájárul a 25 éven aluliak életminőségének javulásához, mivel alig több, mint 10-ből 1 megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy nem érez számottevő különbséget az eddigi anyagi lehetőségeihez képest.

A válaszadók csaknem felének viszont nagy mértékben segíti a megélhetését az szja-mentesség, a többi megkérdezett pedig kis mértékben, de határozottan érzi a pozitív változást. 

A kutatás nem reprezentatív a teljes országra nézve, ugyanakkor alkalmas a szolgáltatói szektorban tevékenykedő vállalatok és munkavállalók véleményének feltérképezésére.