Napjaink lehetősége: itt a tiszta energia

Az Európai Bizottság ma fogadta el az energiaunióról szóló negyedik jelentést. A dokumentumból kiderül, hogy a Bizottság teljes mértékben megvalósította a minden európai polgár számára elérhető, megfizethető, biztonságos, versenyképes és fenntartható energiát biztosító energiaunió kialakítását célzó stratégiában felvázolt elképzeléseit.

Európa világszinten élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az EU jó úton halad afelé, hogy maradéktalanul megvalósítsa a tiszta energiára való átállást, kamatoztassa az átállásban rejlő gazdasági lehetőségeket, gyorsítsa a növekedést, munkahelyeket hozzon létre, valamint a mosgtaninál egészségesebb környezetet biztosítson a fogyasztók számára, azaz hogy virágzó, modern, versenyképes és klímasemleges gazdasággá váljék. Az európai éghajlat- és energiapolitika korszerűsítésén túlmenően az energiaunió fellendíti a tiszta energiára való átállást az európai gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban, összhangban az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó Párizsi Megállapodás szerinti uniós kötelezettségvállalásokkal, és egyúttal azt is biztosítja, hogy az átmenet társadalmilag igazságosan menjen végbe. Az energiaunió megerősítette a belső energiapiacot és növelte az unió energiabiztonságát – új (a többi között a határokon átívelő) intelligens infrastruktúrákba ruházott be, új, korszerű piactervezést alakított ki, és a potenciális válságok hatékonyabb és eredményesebb kezelése érdekében szolidaritáson alapuló, tagállamok közötti együttműködési mechanizmust vezetett be.

A Juncker elnök által vezetett Bizottság új jogalkotási keretet hozott létre az energiaunióval kapcsolatosan. Ennek köszönhetően az EU továbbra is vezető szerepet tölthet be az éghajlatváltozás elleni fellépésben, magasabb célértékeket tűzve ki maga elé 2030-ra több ágazatban, a megújuló energiától és az energiahatékonyságtól kezdve egészen a személygépkocsik, a könnyű haszongépjárművek és a teherautók károsanyag-kibocsátásáig. Az új jogalkotási keret mellett a Bizottság támogató intézkedéseket vezetett be az európai iparágak, régiók és városok számára a gördülékeny átmenetre, ezen felül pedig számos célzott kezdeményezés jött létre abból a célból, hogy minden térség és polgár egyenlő mértékben részesüljön az energetikai átállás előnyeiből. Az egyik ilyen kezdeményezés az európai akkumulátoripari összefogás.

A ma közzétett jelentéshez két dokumentum kapcsolódik, amely a megújuló energia és az energiahatékonyság területén elért eredményeket mutatja be. Ezeken túlmenően a Bizottság ma jelentést adott ki az akkumulátorokra vonatkozó stratégiai cselekvési terv végrehajtásáról, és közleményt tett közzé a még hatékonyabb és demokratikusabb uniós éghajlat- és energiapolitikai döntéshozatal témájában is. Utóbbi közleményében a Bizottság arra kéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot, vizsgálja meg, hogy az energia adóztatása miként járulhat hozzá még jobban az uniós éghajlat- és energiapolitikai célok megvalósításához.

A Facebook módosítja a felhasználási feltételeit

Tavaly az Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok arra kérték a Facebookot, hogy egyértelműen tájékoztassa a fogyasztókat a közösségi oldal finanszírozásáról és a fogyasztói adatok felhasználásából származó bevételeiről. Arra is felkérték a platformot, hogy többi felhasználási feltételét is hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi joggal.
Az Európai Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok ma üdvözölték, hogy a Facebook frissítette felhasználási feltételeit. Az új feltételek többek között részletesen ismertetik, hogy:

  • a Facebook milyen, saját felhasználóinak adatain alapuló szolgáltatásokat értékesít harmadik felek számára,
  • a fogyasztók hogyan szüntethetik meg a felhasználói fiókjukat,
  • a fiókok milyen okokból tilthatók le.

A Facebook elmagyarázza majd a használóknak, hogy cserében azért, hogy szolgáltatásaiért nem számít fel nekik díjat, hozzá kell járulniuk adataik megosztásához és ahhoz, hogy a Facebookon kereskedelmi hirdetésekkel keressék meg őket. A Facebook feltételeiből mostantól egyértelműen ki fog derülni: üzleti modellje arra épül, hogy célzott reklámszolgáltatásokat értékesít a kereskedőknek a használók profiljából származó adatok felhasználásával.
A Facebook legkésőbb 2019. június végéig maradéktalanul eleget fog tenni az általa vállalt kötelezettségeknek. A Bizottság és a fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat szorosan nyomon fogja követni a kötelezettségek teljesítését.