Ha ezt Zechmeister tudná… – Két ujj, és más semmi?

Őszinte legyek? Herótom van attól, hogy Győrről írjak. Mert már évek óta nincs sok értelme. Mert Győrött alig változik bármi is. Valójában ugyanaz, mint volt három-négy, tíz stb. évvel ezelőtt, akkor, amikor még Borkainak hívták a polgármestert.

Utóda, prof. dr. Dézsi – bár a jeles orvos ígéret volt sokak számára, és az első percekben még a rengeteget tapasztalt, ezeregy csalafintaságot és álságot megért újságírót is csaknem sikerült becsapnia egy személyes, mindennemű tájékoztatást megígérő levélkével – mondhatjuk, nem sokban különbözik az elődjétől. Igaz, az előd nem írt levelet, a neki címzett kérdések megválaszolása elől meg kisiklott.

Schäffer-ház, 2020

A legfölismerhetőbben, a leglátványosabban abban különbözik a mostani győri „polgi” a hivatali elődjétől, hogy Borkai nem a két ujját mutogatta (pl. az Adrián), prof. dr. Dézsi viszont igen: Győrött. Meg abban is föllelhető a különbözőség B. és prof. dr. D. polgártárs esetében, hogy a mai „polgi” nem csupán hivatala legmagasabb tornyába szaladt föl, hanem, a többi között, a győri vasútállomás légóépületének a tetejére is. Csak mert jól lehet fényképezni. Prof. dr. Dézsi ugyanis imádja, ha fényképezik, videózzák, ha írnak róla és ő is ír (miről is?), röviden: ha ő áll a középpontban, a színpadon.

Schäffer-ház, 2019

Ez utóbbit az idén nyáron nem is egyszer megtehette sok-sok millió forint közpénzből, a kétezerhuszonegyedik esztendő ugyanis nem más, mint Győr város jubileumi, azaz 750. éve. Ilyenkor különösen illik előfordulnia a város első számú vezetőjének, aki – elismerés érte – egyetlen lehetőséget sem halasztott el. Az egyébként papagájkommandójáról ismert „polgi” még a kakasát is megtanította arra, hogy miként avasson ezt, azt, amazt…

A szegény krónikás – most már bevallhatja – jó ideig abban bízott, hogy legalább a győri belváros sebhelyeinek gyógyításában fog jeleskedni az eredeti hivatását tekintve orvos prof. dr. Dézsi. De sajna, nem erről vált emlékezetessé a (győzelmét?) Churchilltől másolt kétujjúságával bizonygató fotogén városvezető.

Schäffer-ház, 2017

Holott ezeregy, valóban látványos lehetőséget kínált-javasolt neki is (miként elődjének, az olimpiai bajnoksága okán nagy tiszteletet érdemlő) B. úrnak is – az Infovilág. A sok-sok kifogásolható (és az Infovilág által kifogásolt!) városi jelenség – sok száz köbméteres szeméthalom; rogyadozó, emberi lakhatásra aligha alkalmas újvárosi házak; az ország egyetlen, 19. századi, szigorúan védendő, összedőlés előtt álló csónakháza a négy folyó városában; kollektív szégyenkezésre okot adó, patinás épületek a belvárosban; többszörös kaszinótulajdonosnak eladott, azóta tovább málladozó saroképület Európa egyik legszebb barokk terén; rettenetes állapotú állomás a Magyarországot Európa működő felével összekötő vasútvonal mentén (nem mintha Budapesttől Győrig oly sok lenne az elfogadható létesítmény…)

Radó csónakház, 2021 őszén

Írjunk jót is! Miután az Infovilág éveken át fényképekkel illusztrált cikkekben sürgette a győr-újvárosi Tűz utca–Iszkápa köz által közrefogott területen egyre növekedő, patkányok ezrei által bitorolt, lakóházak övezte hulladék- és szeméthalom megszüntetését, a prof. dr. polgármester intézkedett a megszüntetéséről. Elődje, bizony, évekig a füle botját sem mozdította ebből a célból.

Napóleon-ház, Győr: a város képtára

Kifogásolta az Infovilág a generációk házává avanzsált valamikori győri úttörőház állapotát, nem egyszer sürgetvén a fölújítását, nos, ez a munka is elkezdődött.

És még mi? Örülnénk, ha segítene a városháza a többi kis vagy nagy horderejű, pozitív változások felsorolásában. Szívesen közzé tesszük mindahányat:

Addig is elolvasásra ajánljuk az alábbi néhány cikkünket:

# Borkai–Rákosfalvy-panama – Kinek jövedelmezett a győri audis telekügylet?

#Győr többet érdemel(ne) – Ötletroham az omladozó Schäffer-ház láttán

#Ötletroham az omladozó Schäffer-ház láttán (2.)

#Győr többet érdemel(ne) – Továbbra is kérdéses a Schäffer-ház sorsa

#Győr többet érdemel(ne) – sokadszor a Schäffer-házról

#Győr többet érdemel(ne) – A Schäffer-házról sokadszor

#Győr többet érdemel(ne) – sosem lesz rend a Bécsi-kapu téren?

#Kifárasztásra játszik a Schäffer-ház tulajdonosa?

#Megtört a jég: dr. Rákosfalvy válaszolt – dolgoznak a Schäffer-házon

#Schäffer köpönyeget kapott

#Schäffer-ház, Győr: végtelen történet?

#Gyűjtsünk már dr. Rákosfalvy úrnak!

#Győr a várossá válás 750. évfordulójára készül – Rákosfalvy úr, az Infovilág nem adja föl! (2.)

#Győr a várossá válás 750. évfordulójára készül?

#Törvény szerint nem, a francia etikett szerint igen

#Nincs nyugalom Győr (egyik) ékköve körül

#Győr többet érdemelne: rothadó lehetőségek a barokk téren

#Zechmeister nem az ujjait mutogatta, hanem cselekedett Győrért

#Ki volt Zechmeister? Itt elolvashatja.)