Győr-újvárosi valóság, 2021

Ha jól számolom, kis híján hússzor foglalkozott a (tavaly huszadik évét betöltött) internetes napilap, az Infovilág Győr II. kerületének, a meglehetően elaggott Újvárosnak a leglátványosabb gondjaival. A középpontban a Tűz utcai/Iszkápa közi embertelen, közegészségileg súlyos (lakóházak közvetlen közelében patkányok ezrei tanyáztak) veszélygócnak számító állapotok szerepeltek mindaddig, mígnem a városházán is föleszméltek a hölgyek s urak: ideje végre tenni valamit. (A nyitó képen: udvarokban gyűlik a hulladék.)

És tettek. Tavaly augusztus végén a Borkai-utód polgármester bejelentette: megegyezett annak a teleknek a tulajdonosával, amelyen (becslés szerint) jó 500 köbméter hulladék és szemét halmozódott föl. A megállapodás lényege: a teljes takarítás fejében az ingatlan a városra száll. (Ellenkező esetben a tulajdonost terhelte volna a tetemes szállítási költség.)

Ki itt belépsz…

Az újvárosi Tűz utca és környéke a pesti Hős utca győri megfelelője. Nem dicsőség! – Itt jegyezzük meg, az érdem elsősorban informátorunké: egykor megbecsült, tősgyökeres és évtizedekig nagyszerű példával élen járt győri iparosfamília ugyancsak szépkorú tagja készítette az első fénykép-felvételeket a helyszínről, és nem kevés keserűséggel fogalmazott kommentárral juttatta el őket lapunknak.

Természetesen szerkesztőségünk munkatársai is megtekintették a helyszínt, és megrökönyödve állapították meg: informátorunk kissé szégyenlős volt, mert leírásánál is elborzasztóbb a valóság. A témában készített képes beszámolóinkat természetesen elküldtük a győri önkormányzat sajtóreferensének, a városképért felelős hivatalnokának, ám mintha nem is tettük volna. A hivatal és munkatársa (természetesen) fittyet hányt minderre, válaszra sem méltatta lapunkat, ami persze manapság állampárti bevett szokás. Az esetet követően kötelességszerűen „továbbra sem hagytuk elaludni a tüzet”, íme a Tűz utcai állapotokkal foglalkozó írásaink sora (a címekre kattintva olvashatók a cikkek):

Győr-Újváros, Túz utca/Iszkápa köz, 2020. augusztus közepe
Ugyanaz a hely, órákkal a nagytakarítás után.

Győr, városháza: eldöntötte a hivatal, mi számít közérdeknek (2019. 06. 18.)

A győri városháza szerint az ilyesmi nem közügy (2019.06.21.)

Győr, Tűz utca: a barokk város szégyene (2019. 07. 19.)

(Győr-)Nyugaton a helyzet változatlan (2019. 07.01.)

Hallgatag városházi hivatalnok, avagy: Győr többet érdemel(ne) (2019.07.18.)

 Győr, Tűz utca? – Borkai Úr, elfogadhatatlan! (2019. 10. 11.)

Borkai dacos hivatala – közben gyűlik a szemét a győri Tűz utcában (2019. 10. 25.)

Régi gondok a győri Újvárosban (2020. 02.02.)

Győri sajtótáj a szeméthalom mellett (2020.05.26.)

Győr, Iszkápa köz, Tűz utca: csak a szemét (2020.06.27.)

Győr-Újváros jó részét eszi az enyészet (2020.07.05.)

Ígérik a győr-újvárosi patkányfészek eltakarítását (2020.07.31.)

Győr-Újváros, Tűz utca/Iszkápa köz – sokadszor (2020.08.15.)

Nagytakarítás a győri Tűz utcában (2020.08.29.)

Hagyták elöregedni a győri Újvárost (2020.10.24.)

Infovilág-témaleltár a győri városháza számára (2020.11.02.)

A Tűz utca/Iszkápa köz környéke most látszólag nyugodt, már csak azért is, mert hónapok óta a helyszínen őrködik egy biztonsági cég, tehát a valamikor szemét- és hulladékhalom (benne ezernyi patkánnyal) helye üres:

Oda most nem hordanak/hordhatnak semmit, ám a környező lakóházak udvara kezd megtelni szeméttel és hulladékkal. Az ott lakók (igen nagy valószínűséggel többségük munkanélküli) azért, hogy családjukat eltartsák, egy ideje háznál igyekeznek szétszedni, szétkalapálni a városban gyűjtött, hasznosíthatónak vélt hulladékot, hátha pénzt tudnak csinálni belőle.

2021. január 24-i állapot.

A győr-újvárosi Tűz utcában, Iszkápa közben – ami a lényeget illeti – semmi sem változott. Holott változhatna: mindenekelőtt embernek való munkát kellene fölkínálni/adni a környéken lakóknak. Meg beszélni kellene velük, hogy ők mit szeretnének tenni. Aztán ha egyelőre nincs szándéka az önkormányzatnak hasznosítani a hónapok óta őriztetett telket, akkor kerítse be (akár 2 méter magas kerítéssel), mert annak semmi értelme, hogy az idők végezetéig őriztesse három műszakban, sok milllió forintért.

Ugyanaz „széles vásznon”.

Persze, lehet, hogy a 750 esztendős település rövidesen városnéző sétákat szervez erre a vidékre, a dicsekvésre sok okot nem adó Újvárosba. A kirándulásért akár pénzt is kérhetne. Külföldi tévétársaságok, lapszerkesztőségek hálásak lennének, hogy beszámolhatnak 2021 Magyarországának valóságáról.